Peníze z fondů mohou obce využít i na zaplacení spoluúčasti nákladných projektů z větších dotací. "To, že dneska část dotací chceme poskytovat jako příspěvek na spoluúčast obcím, svědčí o tom, že chceme, aby se ty efekty multiplikovaly," uvedl Michalik. Například ze 160 milionů z infrastrukturního fondu s doplněním státních nebo evropských dotací mohou podle něj vzniknout projekty v hodnotě jedné miliardy.

Rozdělovaná částka je podle hejtmanství pětinou z celkového objemu peněz, které může kraj volně použít. Středočeský kraj dohromady hospodaří s více než 20 miliardami korun ročně, z této částky ale platí provoz řady krajských zařízení a organizací.

Kromě fondu infrastruktury, ve kterém budou peníze určené především na budování a opravu vodovodů i kanalizací, kraj připravil fond obnovy venkova, ve kterém je letos 100 milionů korun, dále fond podpory dobrovolných hasičů, kde je 38 milionů korun, humanitární fond s 37 miliony korun, fond obnovy památek s 20 miliony korun, fond sportu a volného času, v němž je 25 milionů korun, a fond na řešení následků živelních katastrof s 30 miliony korun.

Humanitární fond bude rozdělen do několika oblastí, část půjde na životní prostředí, část na ochranu zdraví a část na sociální věci.