Počasí zatím povodí komplikace nezpůsobuje, hladiny řek jsou nízko a zvyšují se jen mírně. Vyšší hladinu hlásí Malá Haná u Vyškova a také Rožnovská Bečva. Přímo v Rožnově hladina Rožnovské Bečvy dosáhla druhého povodňového stupně, v obou případech však zvýšenou hladinu způsobily podle Chmelaře ledy a neznamená to, že je povodeň. Hladina Rožnovské Bečvy v poledne vystoupala k 217 centimetrům, od té doby opět mírně klesá, obvykle je v ní necelý metr vody. Druhý povodňový stupeň platí při překročení hranice 210 centimetrů, po 14:00 však hladina již klesla pod tuto hranici.

Na očekávaný příliv vody v souvislosti s táním sněhu a deštěm je podnik podle mluvčího připravený. Vodohospodáři už na začátku února začali preventivně snižovat hladinu Brněnské přehrady, snižuje se i hladina na Vranovské přehradě, podnik začal snižovat i hladinu na nádrži Bystřička.

"Především ale monitorujeme průchod ledových ker, které se mohou nashromáždit a tok ucpat, čímž může dojít k vylití vody," řekl Chmelař. Zaměstnanci povodí dnes spolu s pracovníky města zasahovali na Hážovickém potoku v Rožnově pod Radhoštěm v části Tylovice. "Uvolňovali jsme tam kry, hrozilo vylití vody a potenciální škoda na majetcích," uvedl Chmelař. Dvě aktuální riziková místa jsou podle mluvčího v Rožnově pod Radhoštěm na Rožnovské Bečvě u silničního mostu, druhé na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně, kde se uvolnilo větší množství ker. "V případě, že by se ucpal tok, budeme zasahovat s mechanizací," uvedl mluvčí.

První povodňový stupeň platí také na toku Velká Stanovnice pod nádrží v Karolince na Vsetínsku, podle Chmelaře je to však dáno tím, že povodí nádrž preventivně odpouští. První povodňový stupeň je také na toku Bystřička nad stejnojmennou přehradou.

Hladiny toků v celé republice se budou podle meteorologů zvedat kvůli dešti a tajícímu sněhu i v následujících dnech, povodňové ohrožení se ale nečeká. Nadprůměrné teploty se očekávají do čtvrtka, rtuť teploměru vystoupá nad deset stupňů Celsia.