Babiš v pondělí oznámil, že podal návrh, podle něhož by byly zdaněny korunové dluhopisy, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení s firmou. "Pokud se domnívá, že se to mělo napravit legislativní cestou, měl v roce 2014, 2015 a 2016 jako ministr dost příležitostí, aby to řešil novelou," řekl dnes Kalousek ve Sněmovně novinářům.

Navrhovaná novinka by se týkala i Babiše, který koupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy korun. "TOP 09 návrh nepodpoří, jsme znechuceni, že ministr a poslanec Babiš, aby vyvolal dojem, že se vyviňuje ze svého obcházení zákona, si neváhá vzít jako rukojmí dárce krve a kostní dřeně," uvedl Kalousek.

Babiš podle Kalouska s návrhem přichází jen kvůli tomu, že vyšlo najevo, že obcházel zákon, aby nemusel platit daně. "Legislativní změna není potřeba, naše legislativa stanoví, že každá operace, která nemá jiný důvod než daňovou optimalizaci, je nezákonná, i když proběhla podle paragrafů," řekl. Finanční správa se podle něj musí věnovat své povinnosti a položit dotaz, zda Babišův nákup dluhopisů měl i jiný účel. "Pokud Finanční správa nebude plnit své povinnosti, pak je to skandální," dodal.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek také míní, že legalitu Babišova chování by měly posoudit orgány, které jsou k tomu určené. Pokud by novinka měla znamenat jen vyvinění z diskutabilního jednání, pak ji nepovažuje za účelnou. "Nemohu podpořit něco, s čím jsem se neseznámil, rád se s tím seznámím," řekl novinářům.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák rovněž uvedl, že požadavek na šetření Finanční správou je na místě. "Je důležité, aby řekla, jestli celý příběh byl v pořádku, nebo nikoliv," uvedl. Na avizovaný pozměňovací návrh podle něj není jednotný názor. "Já bych to nechal až na okamžik, kdy budeme tento tisk projednávat a v jaké podobě bude ten návrh načten," uvedl.

Babiš koupil desetileté dluhopisy se šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Babiš premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) informoval, že finanční úřady kvůli nezdanění korunových dluhopisů nebudou plošně provádět daňové kontroly. Sobotka vysvětlení označil za nedostatečné a bude požadovat reakci od daňové správy.