Pozvaných bylo přes 1100 lidí, dopoledne bylo podle mluvčího kraje Pavla Lochaře v sále přítomno přes 600 starostů, odpoledne se ale sál začal postupně vyprazdňovat, do konce setkání zůstala méně než polovina těch, kteří přijeli. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) starostové dostali informace, které potřebovali a bylo to velmi pozitivně vnímáno. Krajský radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN) doplnil, že forma příštího setkání by mohla dát více prostoru diskusi.

"Je to dnes poprvé, co se starostové obcí setkávají v tomto formátu s vedením kraje," uvedla hejtmanka. Dodala, že podobné setkání nová koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů nesvolává naposledy, opakování předpokládá jednou za rok. Náklady na akci podle odhadu dosáhnou asi 1,5 milionu korun, ale podle hejtmanky nelze podobné setkání přepočítávat na peníze a tyto náklady jsou účelně vynaložené. Hejtmanství počítá i s výjezdy za starosty do regionů.

Starostu Králova Dvora na Berounsku Petra Vychodila (ODS) zajímá pohled nového vedení kraje na to, kolik peněz půjde na opravy rozbitých silnic nebo na rozšiřování kapacity škol a školek. ČTK řekl, že se mu nelíbí, že podporu dostávají projekty, které už získaly dotace z jiných zdrojů.

"Myslím si, že to je dobrý nápad, protože ta informovanost bude lepší," ocenil nápad nového vedení hejtmanství starosta Jinců na Příbramsku Josef Hála (KSČM). Vadí mu mimo jiné to, že městys přijde s novým systémem krajských dotací o část podpory. "Mění se toho dost, Jince mají přes 2000 obyvatel, nebude nárok o tisíc korun na občana," podotkl. Dříve byla tato hranice 5000 obyvatel. "Myslím si, že kraj by dotace měl směřovat spíš tam, kde potřebuje zařídit rozvoj, ne podle počtu obyvatel," míní Hála.

Podle hejtmanky platí to, že kraj bude přistupovat ke všem starostům stejně bez ohledu na jejich stranickou knížku. "Nesmí se stávat, že jedni se opalují na výsluní pozornosti vedení kraje, zatímco druzí leží bez povšimnutí ve stínu," uvedla. Hejtmanství podle ní také připraví aktualizaci programu rozvoje. "Při plánování a naplňování rozvojových aktivit budeme stoprocentně spolupracovat s vámi," přislíbila Pokorná Jermanová starostům na úvod setkání.

khj sbe jpt