"Už máme více než deset procentních bodů náskok před Lassem a stále ho zvyšujeme... zvítězíme," vyjádřil optimismus na twitterovém účtu Correa, podle něhož je většina z dosud nesečtených okrsků tradičními baštami socialistů. Národní volební komise nicméně později uvedla, že zbývá sečíst ještě hlasy z více než deseti procent okrsků, což bude trvat do čtvrtka, kdy komise oznámí definitivní výsledky.

Stoupenci bývalého bankéře Lassa se obávají možné manipulace s hlasy, kterou by se podle nich vláda mohla snažit pomoci Morenovi předejít tomu, aby se 2. dubna musel utkat s pravicovým kandidátem ve druhém kole. K triumfu potřebuje dosáhnout čtyřicetiprocentního zisku a udržet náskok deseti procentních bodů.

Několik tisíc Lassových příznivců dnes blokovalo dopravu v centru metropole Quita, provolávalo slogany proti prezidentovi Correovi a dožadovalo se konání druhého kola. "Pokud budou výsledky čisté, uznáme je. Jestli ale nebudou, sáhneme k občanské neposlušnosti," prohlásil podle agentury AP Lassův politický spojenec a jeden z účastníků protestu Adrés Páez.

Na místní poměry vysoká volební účast v nedělním hlasování činila skoro 83 procent. Z celkem osmi kandidátů, mezi nimiž byla jedna žena, by postoupili do druhého kola dva s nejlepším výsledkem. Podle odhadů expertů by pak měl velké šance jedenašedesátiletý bankéř Lasso. Například Cynthia Viteriová z Křesťanskosociální strany (PSC), která v neděli skončila na třetím místě se zatím 16,3 procenta hlasů, už oznámila, že v případném druhém kole Lassa podpoří.

Současný prezident Correa, který stojí v čele Ekvádoru od roku 2007, se dříve těšil velké popularitě, zejména díky štědrým sociálním programům. V posledních letech ale jeho obliba výrazně klesla kvůli úsporným opatřením a novým daním, které musela vláda přijmout v důsledku ekonomické krize. K té přispěly zejména klesající ceny ropy, která tvoří asi 40 procent exportních příjmů Ekvádoru.

Lasso mimo jiné slíbil snížení daní, milion nových pracovních míst a že zemi vyvede z recese. Nedávno ale také prohlásil, že neprodlouží politický azyl zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi, který pobývá od roku 2012 na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Třiašedesátiletý Moreno, který byl v letech 2007 až 2013 viceprezidentem, se snažil ve volební kampani získat voliče mimo jiné slibem štědrých sociálních programů a zlepšením školství a zdravotnictví.

V neděli hlasovalo 12,8 milionu ekvádorských voličů také o novém složení jednokomorového parlamentu. Konalo se i referendum o tom, aby politici zvolení lidem ve volbách do veřejných funkcí nesměli mít majetek a účty v daňových rájích. Podle prezidenta Correy v něm Ekvádorci hlasovali jasně pro zákaz, aby politici měli účty v daňových rájích.