"Všichni, kdo jsme zde, my všichni v Americe jsme platili za plyn a ropu a jsem si jist, že v tom budeme v budoucnu pokračovat. Nejsme v Iráku proto, abychom se zmocnili ropy," řekl Mattis.

V Iráku začala o víkendu bitva o západní Mosul, při níž Iráčanům pomáhá mezinárodní koalice vedená USA. Spojené státy mají na místě také vojenské poradce. Pentagon navíc zvažuje možnost zrychlit boj proti Islámskému státu (IS) v Iráku i v Sýrii.

Jak napsala agentura AP, toto úsilí komplikují Trumpovy výroky - jeho hrozba ohledně irácké ropy a také začlenění Iráku mezi sedm zemí, jejichž občanům chtěl Trump dočasně zakázat vstupu do USA. Iráčtí poslanci na to reagovali výzvami, aby premiér Hajdar Abádí omezil spolupráci s Američany.

Mattis je v Iráku poprvé coby šéf Pentagonu a podle agentury Reuters tam chce získat informace o stavu boje proti IS. K Trumpově zákazu cest do USA ze sedmi zemí, mezi nimiž je také Irák, Mattis řekl, že byl ujištěn, že by se tento zákaz netýkal Iráčanů, kteří bojovali po boku amerických vojáků. Uplatnění zákazu v USA pozastavil soud.

Mattis v neděli, kdy byl ve Spojených arabských emirátech, řekl, američtí vojáci jsou velmi blízko mosulského bojiště. Odmítl k tomu poskytnout detaily, řekl pouze, že je třeba tyto informace s ohledem na vojáky držet v utajení.

V Iráku dnes jedná jak s tamními politiky, tak s velitelem amerických sil bojujících v Iráku Stephenem Townsendem. USA mají v Iráku asi 5100 vojáků a v sousední Sýrii dalších 500. Jsou to hlavně vojenští poradci a lidé poskytující výcvik, ale také členové speciálních jednotek.

Trump 28. ledna vydal písemný příkaz Mattisovi a armádním velitelům, aby mu do 30 dní předložili plán urychlení boje proti IS. "Chceme si ujasnit, co nás čeká a jak budeme spolupracovat v boji," řekl Mattis k dnešním jednáním.

Podle AP se v USA zvažuje několik možností, jak zintenzivnit boj proti IS v Iráku a v Sýrii. V úvahu připadá vyslat na místo více vojáků, ale také navýšit vojenskou pomoc kurdským milicím, které se účastní bojů proti IS. USA také chtějí rozšířit výcvik iráckých jednotek a poskytnout více poradců. Znásobit se má i monitorovací činnost a práce vojenské rozvědky. Američané by také mohli častěji působit po boku Iráčanů na frontové linii.