Schůzky se nezúčastnil palestinský vůdce Mahmúd Abbás, podle deníku však byl informován prostřednictvím Kerryho.

Na tajné schůzce, která se konala loni v únoru v jordánském přístavu Akaba, Kerry navrhl, aby okolní arabské státy v regionu uznaly Izrael jako židovský stát, což je klíčový Netanjahuův požadavek, a to souběžně s obnovením mírových jednání s Palestinci. Izraelský premiér ale nabídku odmítl, protože by vyžadovala významné stažení z okupovaných území. Pro takový krok by ve své koaliční vládě zastánců tvrdé linie nesehnal dostatečnou podporu.

Zmíněná iniciativa také vedla k jednáním o vstupu umírněné opozice Jicchaka Herzoga do vlády. Tato jednání rychle vzala zasvé, když Netanjahu dal přednost vůdci nacionalistů Avigdoru Liebermanovi a jmenoval jej ministrem obrany.

Herzog dnes na twitteru poznamenal, že historie nakonec rozsoudí význam příležitosti i význam promarněné šancí.

Bývalý Kerryho poradce potvrdil, že schůzka se konala 21. února 2016 a že se Kerry snažil sladit někdejší "arabskou mírovou iniciativu", která nabízela Izraeli mír s tuctem arabských a muslimských států výměnou za stažení z území obsazených po válce v roce 1967, a vytvoření nezávislého palestinského státu. K navrhovaným změnám patřilo arabské uznání Izraele jako židovského státu, uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraelců a Palestinců a zmírnění práva palestinských uprchlíků na návrat a na majetek ponechaný v Izraeli. Egyptský a jordánský vůdce reagovali na návrh příznivě, avšak Netanjahu se odmítl k čemukoliv zavázat kromě schůzky s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Jiný bývalý představitel, který také mluvil pod podmínkou zachování anonymity, řekl, že spolu s Palestinci byly konzultovány i další arabské země v čele se Saúdskou Arábií. Obrovskou překážku představovali stoupenci tvrdé linie v Netanjahuově kabinetu, ale také arabské země se k plánu stavěly s různou mírou nadšení.

Sám Netanjahu, který podle nejmenovaných zdrojů svého času o schůzce informoval ministry ze své strany, se nyní ke zprávě nevyjádřil a jeho kancelář odmítla komentář. Sísího úřad vydal stanovisko, ve kterém sice nejmenoval Haarec, ale uvedl, že zpráva obsahovala nesprávné informace. Samo konání tajné schůzky ale nepopřel. Z Jordánska žádné vyjádření nezaznělo.