Nejvíce lidí se dnes sešlo v Gomelu, kde podle různých odhadů demonstrovalo 1000 až 3000 lidí. Policisté jim v protestu nebránili. Obdobné protesty se konaly i v dalších větších běloruských městech, v Mogilevu, Brestu a Vitebsku, ale s účastí v řádu nejvýše několika stovek demonstrantů.

"Pochodu se zúčastnili lidé různého věku a sociálního postavení, rodiny s malými dětmi, penzisté i mládež. Opoziční atributy, příznačné pro nepovolené akce, se téměř nevyskytovaly. Lidé v rukou nesli transparenty 'Nejsem příživník' a čas od času skandovali 'Ne příživnickému dekretu". Okolojedoucí motoristé vyjadřovali sympatie klaksony," popsala ruská agentura demonstraci v Gomelu.

Mnozí z demonstrantů si podle ní stěžovali, že se "příživníky" nestali vlastní vinou, ale nedokážou si ve vlasti sehnat práci, a to ani práci metaře. "Někteří musejí dojíždět do Ruska, aby si vydělali na živobytí," dodala agentura.

"Na centrálním náměstí v Gomelu se sešlo nejméně 3000 lidí. Takovou aktivitu organizátoři ani nečekali," uvedl server Belorusskij partizan. "Přišel jsem ukázat, že jsem člověk, ne otrok," řekl jeden z demonstrantů, který obdržel úřední výzvu k zaplacení daně za to, že nepracuje. Proti výzvě se odvolal, ale dostal odpověď, že zaplacení daně jej má k práci motivovat, jinak si odpyká 15 dnů ve vězení.

"Lidé už nejsou s to dál trpět. Mám čtyři syny a všichni jsou teď bez práce, i když vystudovali. Muž byl učitel, ale kvůli úsporným opatřením ho propustili. Je mu 57 let a teď dostal dopis, že je příživník," zlobila se další účastnice. Politici podle ní zapomněli, že se mají starat o lidi, a ne je sdírat.

"Jestli Bělorus dosáhne bodu varu, tak už jej nic nezastaví," usoudil "darmožrout" Maxim z Gomelu.

Podepisovala se petice za zrušení dekretu, podle médií zazněly i výkřiky typu "největší darmožrout je náš vážený prezident".

Kontroverzní dekret, přezdívaný lidově "zákon proti příživnictví", ukládá lidem, kteří odpracují méně než 183 dnů v roce, zaplatit vládě náhradu za ušlé daně, což v přepočtu činí zhruba 6400 korun. Ti, kdo jsou zaregistrováni na úřadech jako nezaměstnaní, musejí ve své obci provádět prospěšné práce za ekvivalent asi 250 korun měsíčně, což ale většina lidí nedělá. Zvláštní daň podle dekretu mělo podle úřadů odvést státu zhruba 470.000 lidí, ale učinila tak jen desetina.

Dekret platí od roku 2015 a vzhledem k poklesu běloruské ekonomiky je přijímán velmi špatně.