V osadě žilo asi 300 lidí. Většina zranění je lehkých, od modřin až po podchlazení, oznámili záchranáři. Jeden z policistů utrpěl chemické popáleniny, když jeho tvář zasáhla zatím neznámá látka. Jiný si zase při potyčkách s protestujícími poranil rameno.

Premiér Benjamin Netanjahu dnes uvedl, že celá země spolu s osadníky cítí jejich bolest. Zároveň ale dodal, že evakuace je nevyhnutelná vzhledem k tomu, že je nařízena zákonem. "Víme, že jde o těžké období. Udělali jsme všechno pro to, aby se tomuto vývoji předešlo, ale je třeba se řídit zákonem a my jsme stát, který zákony dodržuje," řekl premiér.

Po vyklizení synagogy by ve městě postupně měla zůstat jen pohraniční policie. Ta má zajistit ochranu majetku, jenž byl na místě zanechán.

Netanjahu už ve středu oznámil, že na Západním břehu vznikne nová osada, která by měla nahradit vyklízenou Amonu. Půjde údajně o vůbec první novou osadu v oblasti za posledních 25 let. Úřad premiéra uvedl, že Netanjahu již instruoval speciální tým, aby se poohlédl po nejvhodnější lokalitě. Premiér zároveň dodal, že osada by měla vzniknout "co nejdříve to bude možné". Podle televize Channel 2 by se tak mělo stát do měsíce a půl. Izraelští analytici uvádějí, že tím ale premiér osadníky neuklidní, protože jejich cílem je nikoli povolování jednotlivé výstavby, ale anexe Západního břehu Jordánu.

Izrael Západní břeh okupuje od roku 1967, Palestinci přitom na tomto místě počítají s vytvořením vlastního státu. Anexe by byla zmařením jakýchkoli dalších jednání o vzniku samostatného palestinského státu.