"Prezident Trump má pravdu. Já jsem postavil zeď na jižní hranici Izraele. Zastavilo to veškerou nelegální imigraci. (Je to) velký úspěch, výborná myšlenka," tweetoval v sobotu Netanjahu.

V pondělí izraelský premiér prohlásil, že tak reagoval na Trumpovu chválu bariéry, kterou Izrael vybudoval na hranici s Egyptem. Bariéra je vybavená elektronickými senzory a Izraeli se díky ní podařilo zastavit příliv nelegálních uprchlíků z Afriky.

Mexický ministr Videgaray v pondělí řekl, že je jasné, že Netanjahu tweetem komentoval americko-mexické vztahy. "Myslím si, že v tomto případě by byla vhodná omluva," řekl ministr a dodal, že Izrael a Mexiko pojí dobré vztahy. Jeho úřad si povolal izraelského velvyslance a požádal o vysvětlení.

Netanjahu dnes na konferenci v Tel Avivu žádnou omluvu neposkytl a prohlásil, že americko-mexické vztahy na mysli neměl. "Poukázal jsem na úžasný úspěch izraelského bezpečnostního plotu, ale vztahy mezi USA a Mexikem jsem nekomentoval. Měli jsme a budeme mít s Mexikem dobré vztahy," citovaly jej zahraniční agentury.

Omluvu za Netanjahuův tweet dnes ale Mexiku vyjádřil izraelský prezident Reuven Rivlin. V telefonátu svému mexickému protějšku Enriquemu Peňovi Nietovi uvedl, že jde o nedorozumění. Mexický prezident mu prý během rozhovoru sdělil, že tweet izraelského premiéra poškodil izraelsko-mexické vztahy.

"Omlouvám se za jakoukoli bolest, kterou způsobilo toto nedorozumění. Musíme si uvědomit, že jde o nedorozumění, a já jsem si jist, že brzy bude tato záležitost za námi," řekl podle agentur izraelský prezident svému mexickému protějšku.

Izraelští komentátoři většinou soudí, že Netanjahu zbytečně zavedl Izrael do současného americko-mexického sporu. Netanjahu, který se má v únoru v USA setkat s Trumpem a který projevuje k novému americkému prezidentovi mnohem více sympatií než k jeho předchůdci, po vzoru Trumpa obvinil izraelské "levičácké" novináře, že věc kolem Mexika dramatizují.