Rozhodnutí o Comeyově potvrzení ve funkci podle amerického listu ušetří Trumpovi složitou schvalovací bitvu v Senátě. Demokraté mají vůči Comeyovi výhrady, protože 11 dnů před prezidentskými volbami oznámil další vyšetřování aféry kolem elektronické pošty Hillary Clintonové, která využívala soukromý poštovní server k rozesílání služební pošty. FBI tím podle demokratů mohla ovlivnit výsledek voleb.

Sám Trump FBI a ministerstvo spravedlnosti opakovaně kritizoval, že proti Clintonové nepodali kvůli zacházení s elektronickou poštou trestní oznámení. FBI případ Clintonové vyšetřovala, ale uzavřela ho s konstatováním, že trestný čin se nestal.

Ve výborech amerického Senátu mezitím pokračuje slyšení Trumpových kandidátů na ministerské funkce. Dnes hlasováním ve výborech úspěšně prošli kandidát na ministra obchodu Wilbur Ross, uchazeč o funkci ministra stavebnictví Ben Carson a Elaine Chaová, kterou Trump nominoval na post ministryně dopravy. Všechny kandidáty musí ještě schválit plénum Senátu.

Na potíže narazil kandidát na post ministra spravedlnosti Jeff Sessions. Členka právního výboru Dianne Feinsteinová, demokratická senátorka z Kalifornie, si vynutila týdenní odklad jeho slyšení. Odůvodnila to potřebou pečlivěji Sessionse vyslechnout s ohledem na požadavky žen na rovnost v odměňování a rovná práva, které zazněly při nedělním mohutném protestním pochodu ve Washingtonu.

Trump dnes oznámil, že příští týden zveřejní jméno osoby, která zaujme místo v devítičlenném Nejvyšším soudu USA uprázdněné loni po úmrtí soudce Antonina Scalii. Funkce v mimořádně vlivném justičním orgánu, v němž jsou nyní síly konzervativců a liberálů vyrovnány, je doživotní a jmenování musí potvrdit Senát.