O regulaci dopravy dnes dopoledne jednalo také město Plzeň, v němž je polétavého prachu nejvíce. "Vedení města vyzývá občany metropole i kraje, aby omezili jízdu osobními vozy a využili hromadnou dopravu," řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Vzhledem k tomu, že smogová situace se týká nejen Plzně, ale i území celého regionu, nebude město zavádět dočasně dopravu v MHD zdarma. Toto opatření by nepomohlo daný problém vyřešit, nepřineslo by dostatečný efekt, uvedla.

Smogová situace je vyhlašována, pokud aspoň na polovině stanic překročí 12hodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. Pokud koncentrace přesáhne nejméně na dvou stanicích 150 mikrogramů, vyhlásí meteorologové stupeň regulace.

"Tendence jsou vesměs klesající. Částice PM10 (polétavý prach) jsou v Plzni-Slovanech na hodnotě 148 mikrogramů a v Plzni na Doubravce je to aktuálně 139 mikrogramů," uvedl Kopeček. Pokud by se tam udržely hodnoty 12 hodin pod 150 mikrogramy a ve výhledu na 24 hodin by nebyl předpoklad jejich nárůstu, meteorologové by regulaci odvolali. Koncentrace klesají také v Plzni-Lochotíně, kde je to aktuálně 72 mikrogramů, i ve centru města, kde hlásí 56 mikrogramů.

Krajský úřad se podle vedoucího referátu životního prostředí Martina Plíhala se dohodl s Plzeňskou teplárenskou, Plzeňskou energetickou a hutěmi a kovárnami Pilsen Steel na omezení provozu. "Teplárna a energetika (obě firmy zásobují město teplem) ale mohou snížit produkci jen omezeně, protože teď je hlavní topná sezona," uvedl. Pilsen Steel o několik dnů zpozdí plánovaný náběh výroby. Všechny tři firmy, které má kraj na seznamu největších znečišťovatelů, mají při regulaci nastavené jiné podmínky provozu. "Domluva funguje," uvedl.

Smogová situace je dána mohutnou teplotní inverzí, která brání rozptylu všech částic, nejen škodlivých. Meteorologové doporučují omezit pobyt venku a zdržet se fyzické námahy. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, se srdečním onemocněním, starší občany a malé děti. Lidé by měli co nejvíce omezit jízdu auty se spalovacími motory a přednostně používat veřejnou dopravu.

Podle Kopečka se dnes odpoledne rozptylové podmínky přechodně zlepší a koncentrace polétavého prachu by měly klesnout. "Ve středu, ale hlavně ve čtvrtek a pátek se rozptylové podmínky opět přiostří, ke konci týdne se inverze zvýrazní a škodlivé látky nebudou mít kam unikat," uvedl. Zádržná vrstva bude velká a nízko nad zemí.