Dokument uvádí, že všechny tři země budou pokračovat ve společném úsilí bojovat proti Islámskému státu a stoupencům teroristické sítě Al-Káida v Sýrii. Vyzývá rovněž syrské povstalce, aby se distancovali od radikální skupiny Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu). Dokument také dodává, že jednání v Astaně připravila další, tentokrát politické rozhovory o Sýrii, které se mají uskutečnit v Ženevě 8. února.

Teherán, Moskva a Ankara se rovněž shodly, že syrský konflikt nemá vojenské řešení, a podpořily ochotu opozice účastnit se únorových jednání ve Švýcarsku.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který se schůzky rovněž účastnil, rozhovory ocenil. Uvedl, že politický proces by měl pokračovat na únorovém jednání v Ženevě. Hlavním hráčem v souvislosti s tímto politickým procesem podle něj zůstává OSN.

Zástupce syrské vlády Bašár Džaafarí řekl, že kazašská jednání pomohla upevnit již téměř měsíc trvající příměří v této blízkovýchodní zemi. Označil je proto za úspěšná s tím, že by mohla v budoucnosti vést k širšímu dialogu mezi Syřany. "Konečně máme dokument, na kterém jsme se všichni shodli," řekl o závěrečném společném prohlášení. Vyjádřil se rovněž k probíhajícím bojům - syrská vláda bude pokračovat v ofenzivě v oblasti údolí Barada nedaleko Damašku. Důvodem je fakt, že "teroristické skupiny" tam kontrolují hlavní zdroj vody pro syrskou metropoli. Prý za tím stojí skupiny napojené na Al-Káidu. Postalci ale popírají, že by tito radikálové v oblasti působili.

Rebelové naopak se závěrečným prohlášením z rozhovorů spokojeni nejsou. "Írán má na svědomí množství vojenských ofenziv, které vedou k násilnému odsunu tisíců Syřanů. Toto komuniké přitom roli Íránu legitimizuje," uvedl jeden ze členů povstalecké delegace. Podle jiného bylo Turecko při jednáních slabé a nepodařilo se mu protlačit do dokumentu více požadavků z pozice rebelů.

Dvoudenní rozhovory v Astaně od počátku doprovázely rozpory mezi zástupci povstalců a představiteli vlády prezidenta Bašára Asada, kteří spolu nejednali přímo. Za opozici byli v Astaně zástupci skupin bojujících proti režimu, které vedl Muhammad Allúš. Syrskou vládní delegaci, v níž byli i zástupci armády, vedl vyslanec při OSN Bašár Džaafarí. Ten hned po pondělních úvodních proslovech odsoudil řeč povstalců, která podle něj byla provokativní a nestoudná. Povstaleckou delegaci zároveň označil za zástupce teroristických ozbrojených skupin.

S tvrdými vyjádřeními následně přišel i vůdce rebelů Allúš. Režim prezidenta Asada popsal jako teroristický stát a uvedl, že příměří v oblasti se může stát realitou pouze v případě, že obě strany povedou i politická jednání.