Ještě letos má podle náměstka ministra Daniela Koštovala obrana v úmyslu uzavřít smlouvy na nákup 62 obrněných vozidel Pandur a Titus, na modernizaci 33 samohybných houfnic Dana nebo na nákup desítek lehkých obrněných vozidel pro chemický a radiační průzkum. Počítá se také s nákupem 12 víceúčelových vrtulníků, mobilních radiolokátorů, 5500 balistických vest nebo se zadáním komplexní servisní smlouvy na vrtulníky řady Mi. Nákup vrtulníků chce Stropnický předložit vládě ke schválení ještě v letošním prvním pololetí.

Zároveň má letos pokračovat příprava na nákup nových bojových vozidel pěchoty, protiletadlového kompletu SHORAD a nových děl odpovídajících ráži používané v NATO. Podle Koštovala by smlouvy na tyto projekty mohly být uzavřeny v příštím roce.

Ministerstvo obrany bývá kritizováno za pomalou modernizaci armády. Podle kritiků se modernizační projekty zpožďují. Podle Stropnického se za tři roky, co je současná vláda u moci, podařilo uzavřít klíčové zakázky v hodnotě 42 miliard korun. Do částky obrana počítá pronájem stíhaček Gripen za 20,4 miliardy, nákup munice za 5,2 miliardy korun, útočných pušek Bren, pistolí Phantom nebo čtyř letištních radarů.

"Pan ministr vede resort již třetím rokem, blíží se ke konci svého mandátu, a přesto se mu rozpočet armády nepodařilo posílit tak, aby splnil vládou stanovený cíl - odvádět na obranu do roku 2020 alespoň 1,4 procenta HDP ročně," uvedl opoziční poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). Stropnický na tiskové konferenci řekl, že ministerstvo tento cíl "rozhodně nevzdalo". Dosažení tohoto čísla, na kterém se dohodly koaliční strany a které nyní odpovídá téměř 76 miliardám, označil za realistické. V následujících týdnech podle něj kvůli tomu začne vyjednávání s ministerstvem financí.

Na letošní rok má ministerstvo podle schváleného rozpočtu k dispozici 52,5 miliardy korun, na příští rok se počítá s růstem na 57,8 miliardy a v roce 2019 na 62,7 miliardy. Obrana doufá v to, že přesvědčí ministerstvo financí k vyššímu růstu. Na příští rok by tak rádo dostalo 59,6 miliardy a o rok později 68 miliard.

Náměstek Tomáš Kuchta na tiskové konferenci vyzdvihl hospodářské výsledky státních podniků, které ministerstvo zřizuje. Například v případě LOM Praha se podle něj hospodaření zlepšilo o 359 procent.

Stropnický také při hodnocení tří let, kdy ve funkci ministra obranu vede, zmínil mezi úspěchy nástup nových vojáků, růst rozpočtu, prodej bitevníků L-159, zahraniční mise nebo přijetí nové legislativy.