"Začalo trestní stíhání Igora Čudinova, Gennadije Chamrajeva, Georgije Stockého, Romana Strigunkova a Alexandra Valova," řekla Interfaxu mluvčí Vyšetřovacího výboru, což je ruská obdoba americké FBI.

Čudinov to v řadách Pravého sektoru dotáhl na zástupce velitele jedné z bojových jednotek a Chamrajev se jako řadový válečník "aktivně zúčastnil trestné operace proti civilnímu obyvatelstvu" Donbasu, jak říká Moskva válečnému tažení Kyjeva proti povstalcům. Ty ukrajinská strana označuje za teroristy, popřípadě ruské okupanty.

Zbývající tři obvinění Rusové se jako aktivisté Pravého sektoru účastnili demonstrací a pochodů a na internetu podle ruských úřadů šířili radikální ideje, "včetně fašismu a nacionalismu". Dva Rusové tedy bojovali v ukrajinských řadách na skutečné a další tři na ideologické frontě, jak poznamenal internetový list Gazeta.ru.

Po Janukovyčově pádu a útěku do ruského exilu v únoru 2014 Rusko o měsíc později anektovalo Krym, v dubnu pak na ruskojazyčném Donbasu vypuklo povstání. Kyjev a Západ obviňují Moskvu z vojenské podpory separatistů, Rusko to odmítá, připouští nejvýše účast dobrovolníků. Konflikt si mezitím vyžádal skoro 10.000 mrtvých.

Mluvčí Vyšetřovacího výboru neupřesnila, kde se podezřelí nacházejí, média ale předpokládají, že se na lavici obžalovaných nedostaví a zůstanou na Ukrajině.

Na odhalení krajanů se podle mluvčí vyšetřovatelů podílela i ruská tajná služba.

Rusů v Pravém sektoru si ale ještě dříve všimla ukrajinská média, poznamenala Gazeta.ru. Například Chamrajev, zvaný Mnich, poskytoval rozhovory, ve kterých si stěžoval, že sice proléval krev za Ukrajinu, ale nedostal její občanství. Mezitím skončil ve vyšetřovací vazbě, protože se dvěma spolubojovníky se vloupal do domu, kde mučili jeho obyvatele, aby jim prozradil, kde má schované peníze. Z cely se Chamrajevovi sice podařilo utéct, když se spoluvězni proboural zeď, ale na svobodě pobyl jen na několik dnů.

Gazeta.ru připomněla, že za činnost v Pravém sektoru už bylo několik Rusů odsouzeno - první z nich, Alexandr Dodonov z Čity, v srpnu 2015 dostal 18 měsíců za záměr do Pravého sektoru vstoupit. O měsíc později byl v Moskvě odsouzen k sedmi letům vězení Alexandr Razumov, který absolvoval výcvik v táboře Pravého sektoru a snažil se zlákat dva ruské policisty do řad ukrajinských válečníků.