Formát schůzek se ještě stále dojednává, jednací partneři doufají, že se na něm shodnou do pondělního zahájení rozhovorů. Novinářům v Astaně to řekl zvláštní pověřenec ruského prezidenta pro řešení syrské krize, šéf ruské delegace v Astaně Alexandr Lavrenťjev. Rusku, Íránu a Turecku se podařilo sblížit jejich postoje v mnoha otázkách, citovala Lavrenťjeva agentura TASS.

V Astaně jsou kromě Allúše také Fáris Bajúš z oddílů bojujících v provincii Idlib, Hasan Ibráhím ze skupiny označované jako Jižní fronta a rovněž Maamún Hadždž Músa z brigád Šukúr aš-Šám, jež působí rovněž v Idlibu. Původně mělo být v opoziční delegaci osm lidí, ale byla rozšířena na čtrnáct. K dispozici jim bude 21 poradců.

Vládní delegaci povede syrský vyslanec při OSN Bašár Džaafarí a mají v ní být také zástupci armády. Džaafarí novinářům v Astaně řekl, že hlavní tématem jednání bude posílit linie příměří a dohodnout se na společném postupu v boji proti terorismu.

Podle Džaafarího budou rozhovory jenom mezi syrskou vládou a povstalci. Turecko, jako spojenec opozice, se jednání nezúčastní.

Allúš sdělil agentuře Reuters, že Írán maří snahu Ruska zaujmout neutrální pozici a přestat bojovat na straně syrské armády. Pokud se Rusku podle něj nepodaří donutit Írán a syrskou vládu přestat porušovat příměří, ohrozí tím Moskva svůj vliv v Sýrii. "Je to skutečná zkouška síly Ruska a jeho vlivu na syrskou vládu a Írán, coby garanta dohody. Jestliže v tom selže, budou následovat další prohry," řekl Allúš.

Pozván je také zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Za USA a Británii budou přítomni velvyslanci v Kazachstánu. Na jednání by měl být rovněž zástupce Evropské unie.

Jednat by se mělo především o příměří, které platí od 30. prosince, a také o distribuci pomoci Syřanům.

Podle syrské opozice ale klid zbraní syrská armáda a íránské spojenecké milice porušují na několika místech. V minulých dnech se bojovalo u Damašku a v provincii Dajr az-Zaur.

Podle dnešní zprávy syrská armáda se spojenci vytlačila bojovníky Islámského státu (IS) z několika vesnic východně od města Halab (Aleppo). Bojovníci IS tak byli zatlačeni blíže k území, které ovládají povstalci podporovaní Tureckem.