Alespoň na polovině stanic v regionu překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací polétavého prachu regulační prahovou hodnotu 150 mikrogramů na metr čtverečný. "Ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles," uvedli meteorologové z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Například na stanici ve stotisícovém Hradci Králové u Brněnské třídy dnes odpoledne dosáhly dvanáctihodinové hodnoty polétavého prachu 153 mikrogramů na metr krychlový. Hodinové koncentrace byly ještě vyšší na úrovni 156 mikrogramů na metr krychlový. Překročení limitů naměřila i stanice v Trutnově.

Smogová situace se vyhlašuje ve chvíli, kdy hodnota dvanáctihodinové průměrné koncentrace polétavého prachu překročí 100 mikrogramů na metr krychlový a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá pro dalších 24 hodin. Regulace je dalším stupněm opatření, vyhlašuje se v okamžiku, kdy dvanáctihodinový průměr koncentrací částic PM10 u poloviny stanic překročí hodnotu 150 mikrogramů.

Doporučení omezit pobyt venku a fyzickou zátěž platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, pro starší lidi a malé děti. I zdravým lidem se doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže, která je spojená se zvýšenou frekvencí dýchání.

"Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu," uvedli meteorologové.