Více než 100 příslušníků Boko Haram na tábor zaútočilo, když humanitární pracovníci pomáhali obětem úterního bombardování, řekl agentuře AP místní zdroj s tím, že o život přišlo osm bojovníků Boko Haram a jeden voják.

Na uprchlický tábor v úterý omylem zaútočila nigerijská armáda, která si ho spletla s pozicemi Boko Haram. Podle Lékařů bez hranic při náletu přišlo o život zhruba 90 lidí, konečná bilance mrtvých by se podle nich ale mohla blížit až ke 170.

Satelitní snímky nasvědčují tomu, že nigerijská armáda uprchlický tábor v úterý zasáhla několikrát, píše agentura AP. Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch tvrdí, že obětem náleží kompenzace.

Je to poprvé, co nigerijská armáda přiznala, že při bombardovaní udělala chybu a zabila tak civilisty, píše AP. Podle výpovědí místních však nejde o první případ, kdy přišli civilisté o život v boji armády proti extremistům. Incident bude dále vyšetřovat nigerijské letectvo.

Tábor, který se stal v úterý terčem bombardování, funguje od března 2016. Je domovem 43.000 lidí, kteří prchli před Boko Haram. Červený kříž na místě poskytoval uprchlíkům humanitární pomoc ve formě potravin.

Islamistická skupina Boko Haram terorizuje severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států; v této oblasti chce vytvořit náboženský stát založený na islámském právu šaría. V posledních sedmi letech si násilí páchané Boko Haram v Nigérii vyžádalo více než 20.000 obětí a asi 2,6 milionu osob bylo nuceno opustit své domovy. Zhruba pět milionů lidí hladoví.