Sedmašedesátiletý Jirava je starostou již potřetí. Štyler byl odvolán loni v polovině listopadu. Po volbách v roce 2014 vládla v této městské části koalice HPP 11, ANO a TOP 09, ta se rozpadla. Nyní jsou v radě zástupci ANO, TOP 09 a dva nezávislí, koaliční smlouvu ale podepsánu nemají, pouze dokument nazvaný 11 bodů pro Prahu 11, v kterém zástupci vyjmenovali cíle rady.

Jirava byl poprvé starostou v 90. letech, kdy byl členem ODS. S ní se poté rozešel, založil Sdružení nezávislých kandidátů a městskou část vedl další čtyřleté volební období.

Volbě předcházela dlouhá a místy bouřlivá diskuse. Vedení radnice a Jiravu kritizovala opoziční HPP 11. Štyler jej označil za "vymazleného kandidáta". Řekl, že byl starostou v době, kdy se například cena přestavby školky na dnešní Centrum Zahrada vyšplhala z původních asi 27 milionů na 80 milionů korun.

Jiravu a ANO kritizoval zastupitel Marian Murčo (bezp.), který za hnutí v roce 2014 kandidoval. "Slibovali jsme změnit politiku, po dvou letech se dozvídáme, že jsme lidem lhali. Pan Jirava bude starosta, který byl zvolen politickým obchodem s bývalou garniturou," řekl. Zastupitelka Šárka Zdeňková (HPP 11) uvedla, že HPP 11 se volby nezúčastní. "Jeho (Jiravu) tak budou mimo jiné volit trestně stíhaní, obvinění, jeden odsouzený a komunisté. Pan Jirava se spojuje s takovými lidmi," řekla. Narážela na to, že policie prošetřuje řadu zastupitelů kvůli prodejům pozemků v minulosti.

Ve vyostřené diskusi bývalý starosta Dalibor Mlejnský (JM-ND, dříve ODS) vyzval k dodržování presumpce neviny. Svá slova směřoval ke Zdeňkové. Mlejnského policie rovněž prošetřuje. Jiravy se zastal i Petr Sýkora (JM-ND). "Stíhaný nejsem a nemám rád koblihy, přesto budu volit vymazleného pana Jiravu," řekl.

Krize v koalici HPP 11, TOP 09 a ANO začala asi před rokem. V 45členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů. Rozpadla se poté, co byl z rady loni v březnu odvolán hlasy koalice i opozice nynější senátor Ladislav Kos (HPP 11) a Zdeňková. Loni v prosinci byl do rady zvolen Jan Frey (do té doby HPP 11). V pozměněné radě zůstal z původních členů zvolených za HPP 11 ještě Petr Lukeš (bezp.).