Počet českých turistů na Slovensku se zvyšuje plynule posledních pět let s výjimkou roku 2014. "Každý třetí návštěvník je z Česka. Druhých Poláků přijelo loni za tři čtvrtletí 157.000. Proto se snažíme českým turistům maximálně vyjít vstříc," řekla Badinková. Podle ní je číslo ještě vyšší, protože oficiální statistiky vycházejí z informací od hoteliérů, kteří evidují počty přenocování. Češi stráví na Slovensku průměrně 2,7 noci.

Žilinský kraj je vedle Bratislavy dominantní, co se týče zájmu českých turistů, díky Tatrám, Malé Fatře a větší části Nízkých Tater. "Obrovský potenciál mají další příhraniční regiony, jako jsou Trnavský, Trenčínský a Nitranský kraj. A předpokládám, že zájem poroste o Košice, kde se výrazně vylepšila infrastruktura poté, co byly hlavním evropským městem kultury i sportu," řekla Badinková.

Slovensko se propaguje jak na úrovni krajů, tak na úrovni historických regionů. "V nich vznikají organizace, v nichž jsou samosprávy i komerční subjekty a na jejich financování se podílí i stát. Hodně v regionech záleží na zápalu lidí a finančních možnostech, proto se hodně prosazuje například Liptov," řekla Badinková.

V řadě regionů však stále zaostává kvalita infrastruktury a chybí její systematická podpora. "Byli bychom rádi, kdyby byla, na druhou stranu lze z nevýhody udělat výhodu. Řada českých turistů hledá adrenalinové a outdoorové zážitky mimo masovou turistiku. A málokde najdou divočinu, jako například v Poloninách na východě," uvedla Badinková. Podobně málo dotčenými oblastmi jsou Slovenské Rudohoří či další oblasti, převážně ve východní části Slovenska.