Syrská ekonomika se po šesti letech bojů rychle smršťuje, což se týká průmyslové výroby i zemědělství. Téměř dvě třetiny Syřanů žije podle Reuters v podmínkách krajní chudoby.

Za úterní návštěvy syrského premiéra Imáda Chamíse v Teheránu bylo podepsáno pět memorand o porozumění. Kromě jiného zajišťují Íránu poskytovat mobilní službu a podíl na těžbě fosforu.

Podle syrské agentury SANA Chamís řekl, že tyto dohody odrážejí mimořádnost vztahů Sýrie k Íránu. "Velmi oceňujeme roli Íránu v boji proti terorismu a to, že stál za syrským národem politicky i ekonomicky," řekl.

Podle íránské agentury IRNA dostane Írán k dispozici v Sýrii 5000 hektarů půdy k zemědělské činnosti a 1000 hektarů ke zřízení ropných a plynových terminálů. Další půdu pak získá k chovu dobytka.

Republikánské gardy, které jsou v Íránu nejen velkým vojenským, ale i ekonomickým hráčem, získaly hlavně kontrakt na poskytování mobilních služeb. Gardy za bojů v Sýrii přišly o 1000 svých lidí.

Sýrie je u Íránu také značně zadlužená, v roce 2013 tam uzavřela smlouvu o půjče v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (89 miliard korun) a o dva roky později ji rozšířila o další miliardu. Právě to podle odborníků pomohlo syrské ekonomice udržet se na nohou.