Abdal Azízovy rozhovory s Jammehem jsou patrně posledním pokusem vyjednat jeho odchod, napsala agentura Reuters. V případě, že Jammeh 19. ledna neodstoupí, pohrozily členské státy Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) vojenskou intervencí. Jednotky ECOWAS jsou již rozmístěny na hranicích Gambie, řekl velitel bloku agentuře AP.

Barrow složí ve čtvrtek prezidentskou přísahu na neznámém místě, sdělil dnes jeho mluvčí novinářům v hlavním městě Banjul. Podle diplomatických zdrojů citovaných agenturou Reuters se tak může stát kdekoliv v Gambii nebo na gambijské ambasádě v zahraničí. Barrow je nyní v sousedním Senegalu.

Parlament dnes také podle BBC potvrdil Jammeho vyhlášení výjimečného stavu. Hlava státu jej zdůvodnila tak, že se snaží předejít mocenskému vakuu v době, kdy bude o jeho výhradě k volebnímu výsledku rozhodovat nejvyšší soud.

Obyvatelé se nyní podle Jammeha musejí vyvarovat jakékoli neposlušnosti a násilí. Z Gambie prchají stovky lidí do Senegalu. V úterý rezignovali čtyři členové Jammeho kabinetu, včetně ministryně zahraničí, která opustila zemi.

Africká unie minulý týden oznámila, že Jammeho přestane uznávat jako legitimního vůdce Gambie v den, kdy vyprší jeho mandát. Britská cestovní kancelář Thomas Cook dnes uvedla, že ze země plánuje evakuovat téměř 1000 turistů. Gambie, která je bývalou britskou kolonií, získává peníze hlavně z turistiky a vývozu burských oříšků.

Gambie za půlstoletí poznala pouze dva prezidenty - Dawdu Jawaru a Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňovaly ze smrti mnoha politických odpůrců a z potlačování médií či práv gayů a leseb.