Návrh na udělení milosti vězňům zveřejnilo dnes ministerstvo spravedlnosti. Měl by zahrnovat na 2500 odsouzených - zejména těch, kteří si odpykávají tresty nižší než pět let a u kterých nešlo o zločiny sexuální povahy, zločiny násilné či o korupci. Kabinet rovněž navrhuje snížit na polovinu tresty vězňům starším šedesáti let, těhotným ženám a odsouzeným s malými dětmi.

Nový rumunský premiér Sorin Grindeanu by rád návrh schválil ve formě mimořádného nařízení vlády, což by znamenalo, že nebude potřeba souhlas parlamentu ani podpis prezidenta.

Opoziční vůdkyně Raluca Turcanová již obvinila vládu, že se snaží opatření protlačit za každou cenu. Označila to za "zneužití důvěry". Jde podle ní o "čin, který vychází vstříc zločincům a je namířen proti široké veřejnosti".

V Bukurešti proti návrhu protestovalo asi 3000 lidí, kteří nesli v rukou transparenty s nápisy Vidíme vás a vykřikovali hesla V demokracii zůstávají zloději ve vězení. Cílem protestního pochodu byly vládní budovy.

Demonstrantům rovněž vadí vládní záměr novelizovat prostřednictvím nařízení i trestní zákoník. To kritizoval i rumunský prezident Klaus Iohannis, který se dnes vůbec poprvé od nástupu do funkce v roce 2014 zúčastnil zasedání kabinetu.

"Tady v místnosti jsou dva sloni a nikdo o nich nemluví: jedním je nařízení týkající se udělení milostí, druhým je nařízení, které mění trestní zákoník," prohlásil Iohannis na úvod zasedání kabinetu. "Důrazně doufám, že premiér tato opatření nezavede přes noc na jednání vlády," citovala ho agentura Reuters.

Jedním z těch, kdo by mohl těžit z omilostnění vězňů, by se mohl stát i předseda vládnoucích socialistů Liviu Dragnea, který dostal dvouletou podmínku za zmanipulování voleb. Kvůli tomuto obvinění se nyní nemohl stát premiérem (ač jeho strana zvítězila ve volbách), což označil ze nespravedlivé.