Dosavadnímu nájemci, společnosti Archetyp, uplynula nájemní smlouva na konci loňského roku. Městská část proto vypsala soutěž, ze které jako vítěz vyšla firma World Production. Místní i opozice výběr firmy kritizovali.

Organizátoři petice stejně jako zastupitelé z opoziční Strany zelených už na konci minulého roku označili soutěž za nezákonnou a netransparentní. Žádali, aby zastupitelé výsledek přehodnotili. Proti výběru se postavil i Archetyp, který v Praze 3 působí od roku 2010 a který mimo jiné provozuje farmářské trhy na vltavské náplavce.

Trhy tak bude organizovat příspěvková organizace městské části Správa zbytkového majetku Prahy 3. "Podobným způsobem organizují trhy například v Praze 6 a nezaznamenal jsem, že by si na to někdo stěžoval. V nedávné veřejné debatě okolo nového provozovatele trhů mimo jiné vyšlo najevo, že pořádání trhů skýtá poměrně velký obchodní potenciál. Tím, že bude trhy provozovat radnice, prakticky se vylučuje motiv maximalizace zisku a s tím spojených rostoucích nákladů na straně trhovců," uvedl Bellu.

Trhy by mohly začít už příští měsíc. "Prioritou městské části je i navázání spolupráce s prodejci tak, aby zůstala zachována struktura farmářů a prodejců, a tržiště tak nabídlo návštěvníkům vše, na co byli doposud zvyklí," uvedla mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.