Návrhy kandidátů na rektora musí být předloženy do konce února, samotná volba je pak naplánována na 21. března. Před samotnou volbou ještě bude shromáždění akademické obce, kde se jednotliví kandidáti představují, uvedla Halíková. Nový rektor se funkce ujme po jmenování prezidentem republiky.

Vondrák, který měl být rektorem až do konce ledna 2018, kdy mu končilo funkční období, už před volbami avizoval, že v případě úspěchu ve volbách místo rektora opustí. Učinil tak bezprostředně poté, kdy byl v listopadu zvolen hejtmanem. Vedení univerzity dočasně převzal prorektor pro studium Petr Noskievič, který univerzitu bude řídit do volby nového rektora.

"Rektora volí Akademický senát univerzity, který je samosprávným zastupitelským akademickým orgánem školy. Jednotlivé členy volí ze svých řad členové akademické obce tak, aby v něm byla zastoupena každá fakulta i celoškolská pracoviště," připomněla Halíková.

Funkční období rektora je čtyřleté. Maximálně může rektor ve funkci nepřetržitě strávit osm let.

VŠB-TUO poskytuje bakalářské, magisterské i doktorské studium na sedmi fakultách. Univerzita uskutečňuje nebo se podílí na řadě projektů v oblasti výzkumu a vývoje a spolupracuje s domácími i zahraničními univerzitami i se soukromým sektorem. Bližší informace lze najít také na www.vsb.cz.