FHS vznikla k 1. lednu 2007 jako pátá z nynějších šesti fakult univerzity, která byla zřízena v roce 2001, nyní má UTB asi 10.000 studentů. "Jsme multioborová fakulta, rozvíjíme aktivity v pedagogické, filologické a nelékařské zdravotnické oblasti. Toto propojování oborů nám umožňuje výzkum na pomezí mezi jednotlivými směry," uvedla děkanka fakulty Anežka Lengálová. "Začínali jsme s obory, které se v regionu objevily vůbec poprvé, s novými lidmi. Od té doby se většina pedagogů výrazně kariérně posunula," řekla děkanka.

Fakulta v tomto akademickém roce otevřela pětiletý studijní obor učitelství pro první stupeň základních škol. Již dříve připravila projekt Technická a přírodovědná laboratoř, do kterého se zapojily všechny fakulty univerzity, cílem je podpořit technické vzdělávání dětí ve zlínském regionu. "Získali jsme také několik významných projektů v pedagogických a filologických oborech. V současné době je například řešen jeden unikátní výzkumný projekt, který propojuje německou literaturu s naším regionem," uvedla děkanka. FHS slouží také ostatním studentům univerzity, Centrum jazykového vzdělávání zajišťuje výuku jazyků pro všechny zlínské fakulty, stále populárnější je například výuka čínštiny.

Příští rok na jaře by měla fakulta získat své sídlo v budově navržené Evou Jiřičnou, v těsné blízkosti kongresového a univerzitního centra, které architektka také navrhla. Komplex za 415 milionů korun bez DPH budou tvořit dvě budovy o šesti nadzemních podlažích, spojené budou středovou částí s velkým přednáškovým sálem. Posluchárny, seminární místnosti a pracovny budou sloužit až pro 4000 studentů a 150 pedagogů.

Založení FHS si její zaměstnanci, studenti i hosté připomenou na středečním shromáždění v univerzitní aule. "V průběhu akademického roku jsou k výročí pořádány i další akce, jako Daruj krev s FHS, Dobročinný bazar, výstavy, workshopy, jazyková olympiáda," uvedl Malý.