Šéf ruské diplomacie konstatoval, že dělat nyní prognózy ohledně toho, jaká bude politika příští americké vlády, nemá smysl. "Teprve až si všichni v nové (amemrické) administrativě sednou na svá místa, teprve až začne oficiální práce, pak bude jasné, jak se budou utvářet vztahy USA s okolním světem," prohlásil Lavrov.

"Doufám, že spolupráce ohledně syrské krize i ohledně dalších otázek bude efektivnější, než byla s administrativou (prezidenta Baracka) Obamy," řekl rovněž ministr.

Lavrov obvinil Obamovu vládu z řady kroků, které narušily vztahy mezi oběma velmocemi. Především podle něj odcházející americká administrativa zničila dialog o strategické rovnováze, který, jak Lavrov doufá, bude možné obnovit po nástupu Donalda Trumpa.

Obamova vláda se podle ruského ministra rovněž snažila odradit Japonsko od zlepšování vztahů s Ruskem a od návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremlu ale Japonsko koncem loňského roku navštívil.

Lavrov rovněž prohlásil, že zejména během Obamova druhého mandátu se zintenzivnila aktivita Spojených států zaměřená na získávání ruských diplomatů ke spolupráci. Na druhé straně podle něj Moskva v řadě případů zabránila výzvědné činnosti amerických diplomatů v Rusku.