Hrobka byla postavena na místě, kde byl prorok údajně pohřben. V minulosti to bylo navštěvované poutní místo. Radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) obsadili Mosul v červnu 2014 a už za měsíc hrobku silně poškodili výbušninami.

Podle generála Abdalghaního Asadího, který velí protiteroristické jednotce, má nyní vláda pod kontrolou 90 procent východního Mosulu. Armáda se domnívá, že poslední radikály z části města rozkládající se východně od řeky Tigris vytlačí během několika dní.

Podle jednoho z armádních mluvčích prchají členové IS přes Tigris na člunech a berou s sebou civilisty jako lidské štíty. "Utekli z východního břehu na západní a vzali s sebou děti a ženy, nemohli jsme na ně střílet," sdělil mluvčí.

Očekává se, že IS bude klást větší odpor při obraně západní poloviny Mosulu, druhého největšího města Iráku.

Podle nové zprávy OSN přišlo kvůli boji o Mosul o střechu nad hlavou zhruba 148.000 lidí. Jen v minulém týdnu uprchlo 12.500 osob. OSN upozornila, že boje jsou těžké zejména pro civilisty, mezi kterými přibývá obětí. V nejbližším velkém městě Irbílu muselo být hospitalizováno 1500 zraněných z Mosulu. Další stovky civilistů jsou ošetřovány v polních nemocnicích v Mosulu či jeho okolí. Ofenziva začala loni v říjnu, kdy OSN odhadovala, že je ve městě přes milion civilistů. Iráčtí představitelé i zástupci OSN se domnívají, že důvodem pro tak velké množství obětí a zraněných je fakt, že islamisté útočí na civilisty, kteří se snaží z města utéct.

Nejspíš islamisté útočili dnes rovněž i na jihu Bagdádu, kde při bombovém útoku zahynulo nejméně sedm lidí a dalších 20 jich utrpělo zranění. K výbuchu došlo v převážně šíitské čtvrti.