"Soustředíme se jen na vybrané komunikace, aby bylo udrženo základní dopravní spojení," řekl Šén. "Nedoporučuji vůbec vyjíždět v této a do této oblasti," dodal. Vyhlášení kalamitního stavu na Frýdlantsku potrvá minimálně do čtvrtečního rána, uvedl.

Pro veškerou dopravu je zcela neprůjezdná i silnice první třídy 13 z Mníšku přes Albrechtický kopec do Frýdlantu a dále do Polska. Podle Šéna se silničáři snaží udržet alespoň sjízdnost na silnici III. třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a na silnici 291 z Frýdlantu na Nové Město pod Smrkem. "Máme tam nasazený šípový pluh a pojede tam i fréza. Budeme dělat všechno pro to, abychom zajistili průjezdné aspoň tyto páteřní komunikace vedoucí Frýdlantskem," dodal. Po silnici ale mohou projet jen vozy do šesti tun.

Komplikace jsou hlášeny také z Novoměstské ulice ve Frýdlantu, kde zůstalo v návějích uvězněno několik automobilů a zasahovat tam museli hasiči. "Žádáme obyvatele, aby automobily vyjížděli pouze v nezbytně nutných případech. Pokud už budou muset vyrazit do Liberce, musejí jet přes Oldřichovské sedlo. Tato cesta je zatím průjezdná," uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Neprůjezdné jsou ale silnice například i v Heřmanicích, problémy hlásí také nedaleká Bulovka.

Takřka nesjízdné jsou ve Frýdlantském výběžku silnice v Hejnicích. Radnice vyhlásila kalamitní stav i pro vozovky ve městě. "Naše prostředky se snaží udržet nějak sjízdné hlavní tahy, ale okamžitě po průjezdu se komunikace opět silně zafoukává," uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). "Tímto padají veškeré vyhlášené termíny na snížení následků sněžení na komunikacích a budeme čekat, že přestane foukat, abychom mohli město nějak zprůjezdnit," dodal. Také Demčák motoristům doporučuje, aby nevyjížděli, pokud je to možné.

Vyhlášení kalamitního stavu znamená, že silničáři nejsou v časových lhůtách schopni zajistit sjízdnost na jednotlivých komunikacích podle plánu zimní údržby. "Mohli bychom si najmout další síly, ale bohužel nemělo by to žádný smysl. To bychom s těmi stroji jezdili tam a zpátky a stejně by to nepomohlo. Musíme to nechat vysněžit a pak se to musí uklidit," dodal. V kraji vydatně sněží, za hodinu místy připadlo i více než pět centimetrů sněhu.

Problémy způsobilo večer intenzivní sněžení prakticky po celém Libereckém kraji. I na hlavních tazích zůstávala vrstva nového sněhu,, kterrá ve stoupáních dělala problémy nejen kamionům. "Mnoho úseků je zavátých, podle posledních informací stojí kamiony také na obchvatu mezi Bílým Kostelem a Hrádkem nad Nisou," uvedl před 20:00 na facebooku hejtman Martin Půta. Problémy způsobil sníh i na silnici 35 mezi Libercem a Turnovem, kde provoz zkomplikovaly odstavené kamiony. Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů je uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova na Semilsku, která vede dál do Polska.