Nepokoje vypukly v pondělí večer uprchlickém zařízení v obci Cona, asi 30 kilometrů jihozápadně od Benátek. Žadatelé o azyl na protest proti životním podmínkám v táboře zapalovali dřevěné desky a další vybavení.

Zaměstnanci tábora se před nimi schovali v kancelářích, ze kterých je policie vysvobodila až dnes kolem druhé hodiny ranní. Zranění nikdo z nich neutrpěl.

Na počátku protestů byla smrt pětadvacetileté ženy z Pobřeží slonoviny. Nalezena byla v bezvědomí ve sprše a posléze při převozu do nemocnice zemřela. Migranti správcům azylového zařízení vyčítali, že jí dostatečně rychle nepřivolali pomoc. Záchranáři to ale popřeli.

Nařízená pitva posléze ukázala, že mladá žena zemřela na plicní embolii, tedy krevní sraženinu v tepenném řečišti. Ta bývá z 80 až 90 procent způsobena akutní žilní trombózou dolních končetin, která je v současnosti častým jevem. Vliv na ni má i vyšší věk, vrozené dispozice nebo například kouření.

Italské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že v reakci na nepokoje zpřísní kontroly a bezpečnostní opatření ve větších uprchlických táborech.

V záchytném středisku pro uprchlíky v prostorách bývalé vojenské základny žije většinou ve velkokapacitních stanech kolem 1400 běženců. Přilehlá obec Cona má asi 3000 obyvatel.

Dnes odpoledne byly hlášeny protesty i z nedaleké Verony, kde skupina žadatelů o azyl převracela popelnice a nakrátko zablokovala dopravu. Důvodem jejich nespokojenosti byly také údajně špatné životní podmínky v uprchlickém centru. Starosta Verony Flavio Tosi podle agentury AP označil protest za nepřijatelný a vyzval národní úřady, aby organizátory protestu vyloučily z ochranného programu.