Úspěch radikálů při ovládnutí Palmýry potvrdila vedle guvernéra také exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Hnutí IS v prohlášení na internetu uvedlo, že jeho bojovníky ruským bombardováním podpořená akce armády udržela mimo město jen několik hodin.

"Nehledě na velké ztráty na živé síle a technice se teroristé snaží maximálně se přiblížit a udržet se uvnitř města, protože ruské letectvo nepodniká nálety na obytné čtvrti," citovala agentura TASS z komuniké ruského monitorovacího střediska v Sýrii nedlouho předtím, než radikálové opět získali kontrolu nad Palmýrou.

Teroristé z IS podle televizní stanice Al-Arabíja znovu pronikli do Palmýry z několika směrů, když se vojáci vládních sil podle ruských médií před drtivou převahou nepřítele stáhli z řady pozic.

Ruské letouny podle ruského ministerstva obrany v noci na dnešek podnikly na islamisty 64 náletů, při kterých zničily 11 tanků a bojových vozidel pěchoty, 31 aut s velkorážnými kulomety a zabily více než 300 ozbrojenců. Tato letecká podpora umožnila syrské armádě odrazit první útok bojovníků IS.

Radikálové v sobotu ovládli většinu města, když se lidem z IS podařilo proniknout přes nepříliš silnou obranu syrské armády a ovládnout strategicky důležité kopce okolo Palmýry. Radikálové nejprve získali severozápadní část města, pak se boje přesunuly směrem k centru.

Islamisté slavné historické město Palmýra poprvé obsadili loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila letos v březnu.

Islamisté podle ruských vojáků vyslali k Palmýře značné posily od města Rakká, kde podle nich mezinárodní koalice vedená Spojenými státy "pozastavila aktivní operace proti teroristům". Podle ruské rozvědky ještě dříve vedení IS vyslalo z Mosulu do Rakká na 5000 bojovníků.

Povstalecké skupiny naopak přičítají úspěchy IS u Palmýry tomu, že režim syrského prezidenta Bašára Asada soustředil všechny síly na dobytí Halabu.