Jedna z náloží byla umístěna v autě, které explodovalo po ligovém zápase těsně u stadionu. Zápas sledovaly na stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. Svědci agentuře Reuters řekli, že slyšeli dvě hlasité exploze a později se ozývala střelba.

Ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že útok byl patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Jeho vládní kolega Ahmet Arslan na twitteru nazval útok činem teroristů.

Soylu poté řekl, že okolnosti výbuchů se dál vyšetřují, že je ale jasné, že šlo o "kruté spiknutí". Podle něj byla druhá z explozí, k níž došlo v přilehlém parku, dílem sebevražedného útočníka. Ministr dodal, že k počtu obětí se vyjádří později.

Podle záběrů televize CNN je okolí stadionu uzavřeno a na místě jsou desítky policejních a záchranářských vozů. Někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu.

Krátce před výbuchy na stadionu skončilo utkání nejvyšší turecké ligy mezi domácím Besiktasem a týmem Bursaspor, za který hrál i český reprezentant Tomáš Necid. Podle tweetu sportovního komentátora Ondřeje Zlámala by všichni hráči Bursasporu včetně Necida měli být v pořádku, protože odjeli ještě před výbuchem.

"Bylo to jako v pekle, plameny šlehaly až k obloze. Pil jsem čaj v kavárně poblíž mešity. Lidi se schovávali pod stoly, ženy začaly brečet," popisoval Reuters výbuch jeden ze svědků Omer Yilmiz, který jej sledoval z nedalekého podniku.

Útoky proti bezpečnostním složkám nejsou v Turecku nijak výjimečné, častější jsou však na jihovýchodě země, kde je úřady připisují kurdským separatistům. Na jiných místech Turecka útočí také teroristická organizace Islámský stát. K dnešní násilné akci se zatím nikdo nepřihlásil.