Chovanec uvedl, že ústřední výkonný výbor jednal především o programu a směřování strany, minulost se podle něj řešila jen okrajově. "Myslím, že jsme ani neprali špinavé prádlo, ani nestínali hlavy, ani jsme nevolali po ničím odvolání. Hledali jsme věcná východiska pro politiku sociální demokracie," řekl. Jednání výboru bylo podle něho klidné.

Sobotka na tiskové konferenci poznamenal, že každý si uvědomoval, jak velkou odpovědnost sociální demokracie má. Debata podle něj směřovala k tomu, aby strana vyhrála volby do Poslanecké sněmovny. ČTK později řekl, že očekává a vyžaduje stranickou jednotu po březnovém sjezdu. Do té doby je podle něj jasné, že stranu čeká živá debata a že se proti sobě budou vymezovat kandidáti s různými programovými cíli. "Očekávám, že po sjezdu tato diskuse skončí, bude zvoleno vedení strany, schválen dlouhodobý program a sociální demokracie musí postupovat zcela jednotně a nedělat chyby, které ostatní strany nedělají," poznamenal.

K programu, který by sociální demokraté měli prosazovat, Sobotka řekl, že si ČSSD nepřeje, aby Česká republika byla levnou dílnou Evropy. "Chceme, abychom nekonkurovali nízkými platy, ale znalostmi, schopnostmi, dobrými podmínkami pro investory," poznamenal. Za důležité označil postavení zaměstnanců, podporu rodin s dětmi a zlepšení systému valorizace penzí.

Výbor dnes schválil program sjezdu strany, který se uskuteční v Brně. První den se bude volit nové vedení, druhý den bude schvalován dlouhodobý program ČSSD. Sobotka řekl, že program se v současné době připravuje a v krátké době bude jeho návrh rozeslán členům sociální demokracie. Dodal, že strana se nebude zabývat změnou stanov.

Výbor podle něj neřešil otázku volebního manažera, zabývat by se jí mělo předsednictvo po Novém roce. V minulosti se objevili informace, že by jím měl být státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Sobotka počítá s tím, že Prouza pomůže ČSSD v předvolebním období. "Budu se snažit v příštích týdnech posílit tým, který bude zabezpečovat fungování sociální demokracie přímo v Lidovém domě," řekl Sobotka.

Místopředseda Martin Starec výboru předložil rozpočet strany na rok 2017. "Je to rozpočet vyrovnaný. Počítáme s příjmy a výdaji 237 milionů korun," řekl. Za hlavní prioritu označil zajištění voleb do Sněmovny.

Členové výboru schválili i volební řád strany. O podobě kandidátních listin v krajích budou i nadále rozhodovat členové ČSSD v primárkách. Vedení strany nově získalo pravomoc zasahovat do složení kandidátních listin. "Jsem přesvědčen, že to je zcela na místě, protože vedení sociální demokracie ponese zodpovědnost za výsledek voleb a musíme mít z tohoto hlediska dostatečné pravomoci," řekl Sobotka.