Sobotka novinářům řekl, že současný daňový systém si po roce 2006 vylobbovali nejbohatší. "Pro nás je klíčovým cílem snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice," uvedl premiér. V současnosti je podle něj daňová zátěž přenesena prostřednictvím zvýšení DPH na středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny občanů.

Daňová progrese by měla být hlavním volebním lákadlem ČSSD před volbami do Sněmovny, které se konají příští rok na podzim. "Pokud jde o konkrétní výši pásem, sociální demokracie bude jednotlivé části daňové reformy zveřejňovat během jara, progrese se bude týkat fyzických i právnických osob," řekl novinářům Sobotka.

Premiér později ČTK v rozhovoru řekl, že je zřejmé, že nerozhodnutí voliči si budou vybírat zejména mezi ČSSD a ANO. "My jim chceme nabídnout srozumitelnou programovou alternativu vůči tomu, co představuje ANO," řekl. Sociální demokracie se podle něj dlouhodobě soustřeďuje na zájmy těch, kdo nemají výhody či nezdědili stovky milionů korun.

Sobotka se neobává, že návrhy by mohly ČSSD naopak voliče ubrat. "Je potřeba se podívat na to, jaké ve skutečnosti lidé mají platy. Dvě třetiny lidí mají průměrný, nebo podprůměrný plat. Na tyto lidi cílíme, jim chceme ulevit," řekl Sobotka.

Z tradiční politiky sociální demokracie budou vycházet také další návrhy, s kterými strana do voleb přijde, řekl ČTK Sobotka. "Předpokládám, že i ostatní strany se přidají se svými návrhy a voliči si budou moct vybrat, kdo jim více vyhovuje," uvedl Sobotka.