Zeman poděkoval dárcům, kteří do fondu na splácení dluhu přispěli, i jeho správcům, kteří si podle prezidenta neberou za svou práci žádné odměny a mají nulovou režii. Hlava státu darovala klokánkům peníze i před rokem, a to dva miliony korun.

Letošní dar chce fond použít na provoz klokánků a na pořízení vánočních dárků pro děti. "Jsem velmi rád, že to je příspěvek pro děti, které bohužel v životě neměly takové štěstí, jako jsme měli my tady v sále," řekl Vaněk. Spolu s ním dnes na Hrad přišla i ředitelka janovického klokánku a čtyři děti, které v zařízení pobývají.

Kvůli dluhům fondu hrozilo klokánkům loni rušení. Zadlužená organizace v polovině minulého roku změnila vedení, dlouholetou šéfku Marii Vodičkovou vystřídal Vaněk. Nové předsednictvo přistoupilo ke škrtům. Uzavřelo pobočky v regionech, předalo azylové domy jiným provozovatelům, z 28 klokánků ponechalo 17 s 354 místy. Nyní se starají o 260 dětí.

"Podařilo se snížit závazky zhruba na polovinu. Vše plníme. Všichni zaměstnanci dostávají mzdy," řekl ČTK Vaněk. Už dřív přiznal, že hospodaření fondu v minulosti nebylo rozumné. FOD rozšiřoval služby a pořizoval nová zařízení, i když neměl peníze ani na existující aktivity. Nové vedení přebíralo fond s dluhy 127 milionů, zbývá kolem 65 milionů.

Vedení dříve uvedlo, že fond bude provozovat jen tolik klokánků, kolik kraje budou potřebovat a zaplatí. Organizace plánuje, že by příští rok na jaře obnovila provoz klokánku v pražských Kbelích. Opětovné otevření bude podle Vaňka záviset na tom, zda se podaří najít zaměstnance. V Dolním Benešově v Moravskoslezském kraji se fondu podařilo přijmout tři lidi.

V minulém roce příjmy organizace činily 202,55 milionu korun, stejné byly výdaje. Zhruba dvě třetiny financí pocházejí od státu z příspěvků na pobyt dítěte a z dotací od ministerstva práce, krajů a obcí. Třetina rozpočtu je od dárců a z příspěvků od rodičů či přídavků na děti. Dotace a granty loni představovaly 25,53 milionu. Sbírka vynesla 18,5 milionu, dalších 14,7 milionu přišlo od sponzorů a dárců. Stát poskytuje měsíčně na dítě 22.800 korun. Částka se krátí za dobu, kdy dítě pobývalo mimo zařízení. Provozovatelé to dlouhodobě kritizují.

Fond loni v létě žádal vládu o dvacetimilionovou dotaci, ale nedostal ji. Proti vyplacení byla i ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Poukazovala na dlouhodobé špatné hospodaření fondu.