Johnson, který je ministrem zahraničí ve vládě premiérky Theresy Mayové od července, řekl publiku na přednášce v Římě, že Rijád a Teherán na Blízkém východě "hrají zástupné války". Je podle něj tragické tomu přihlížet. V regionu chybí silné politické osobnosti, které by se dokázaly přenést přes svůj šíitský či sunnitský původ a přimět lidi ke spolupráci, uvedl šéf britské diplomacie.

Za jeden z největších problémů blízkovýchodního regionu Johnson označil politiky, kteří podle něj "překrucují a zneužívají náboženství a různé směry stejné víry, aby dosáhli svých vlastních politických cílů". Podle listu The Guardian Johnson takové politiky vidí mimo jiné v Saúdské Arábii.

Že Íránci a saúdští Arabové vedou v Sýrii či v Jemenu zástupné války, které využívají, aby se nestřetli v přímém konfliktu, je podle agentury AFP všeobecně uznáváno jako fakt. Johnson je však jedním z mála západních diplomatů, kteří to řekli takto otevřeně.

Bývalý novinář a londýnský starosta Johnson byl jednou z hlavních tváří úspěšné kampaně za odchod Británie z Evropské unie před červnovým referendem.

"Jsme spojenci Saúdské Arábie a podporujeme ji v úsilí zabezpečit své hranice a ochránit svůj lid. Jakékoli dohady, že tomu tak není, jsou chybné a dezinterpretují fakta," uvedlo dnes britské ministerstvo zahraničí na dotaz britských médií.

Británie je blízkým spojencem Saúdské Arábie. Království na Arabském poloostrově je jedním z hlavních odběratelů výrobků britského obranného průmyslu. Vztahy Londýna a Teheránu jsou složité přinejmenším od vítězství íránské islámské revoluce v roce 1979. Sbližovat se země začaly po uzavření dohody o omezení íránského jaderného programu mezi Teheránem a světovými mocnostmi.