Jednoznačné zakotvení principů budování sítě turistických tras a jejich ochrany je podle předkladatelů návrhu nezbytné. "Dosavadní instrumenty právní ochrany, kterých by bylo možno v této oblasti využít, jsou roztříštěné, neúplné a nepřehledné," stojí ve zdůvodnění předlohy, kterou nejprve posoudí vláda.

"Turistické značení používáme snad úplně všichni: malé děti, rodiny s dětmi, senioři. Je to důmyslně propracovaný systém, který obdivuje, dá se říci, Evropa a svět a který tady má tradici od roku 1889," řekl dnes novinářům předseda klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Takto propracovaný systém je podle něj nutné chránit nejen před poškozováním, ale třeba i před zdvojováním nebo "lidovou tvořivostí".

"Klub českých turistů značí turistické trasy od roku 1889, čili už skoro 130 let. A stále více nám chybí ten právní podklad. Na značení turistických tras přispívá stát prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj, přispívají nám na ně všechny kraje a spousta dalších obcí, ale nemáme žádnou právní osnovu na to, jak tyto trasy udržovat, jak je rozvíjet, jak je aktualizovat," řekl novinářům předseda rady značení klubu Karel Markvart. A právě v tom by zákon mohl pomoci, dodal.

Zákon by taky mimo jiné stanovil, že Klub českých turistů by musel při zřizování a změnách turistických značených tras spolupracovat například s obcemi, kraji, úřady ochrany přírody a s Horskou službou. Nutný by byl taky souhlas vlastníků pozemků.

Značení by mohl provádět jen kvalifikovaný značkař. Předloha by jim dala právo vstupovat na cizí pozemky a vjíždět do lesa motorovými vozidly.

Turisticky značené trasy by lidé využívali ze zákona na vlastní nebezpečí. Vlastníci pozemků by neodpovídali za škody na životě, zdraví a majetku, které by vznikly "působením přírodních sil a procesů, zejména sesuvem půdy, padáním kamenů, pádem stromů nebo jejich částí a pádem lavin".

Předloha nepojednává o hrazení zřizování a údržby značení turistických tras. Roční náklady na údržbu se podle předkladatelů pohybují mezi 14 až 15 miliony korun, pokryjí je příspěvky ministerstva pro místní rozvoj a krajů. Značkaři pracují bez nároku na odměnu. Klub českých turistů spravuje podle údajů v důvodové zprávě přes 36.000 kilometrům pěších tras v celkové hodnotě kolem 13 milionů korun.