"Je to velká čest, hodně to pro mě znamená," uvedl Trump během rozhovoru s televizní stanicí NBC, kde se o prestižním titulu dozvěděl.

Podle šéfredaktorky časopisu Nancy Gibbsové je nepochybné, že největší vliv měl letos právě "realitní magnát a majitel kasin, z něhož se stala hvězda televizních reality show a provokatér", avšak v pohledu na to, zda je tento vliv pozitivní či negativní, jsou Američané hluboce rozděleni. Trump podle ní zaskočil ty, kteří o jeho úspěchu pochybovali, a dokázal převrátit naruby americký politický systém.

"Trumpovo znásilňování pravdy a logiky nejenže mu zdaleka neublížilo, ale ještě jej posílilo," ohodnotila Gibbsová široce mediálně kritizovaný Trumpův přístup k faktům během volební kampaně, který jej však o nečekané vítězství nad Clintonovou nepřipravil.

Tradiční fotografie na obálce časopisu zachycuje Trumpa sedícího v křesle ve svém apartmá v newyorském mrakodrapu Trump Tower.

Mezi skupinu dalších vlivných osobností zařadil časopis poraženou Clintonovou, která podle redaktorů "tvořila třicet let dějiny jako advokátka, první dáma, senátorka, ministryně zahraničí, ale nyní se na ni bude stejně jako díky tomu vzpomínat pro to, co neudělala".

Jako další byli vybráni turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či anonymní hackeři stojící za velkými mezinárodními kybernetickými útoky. Dostalo se rovněž na genetiky pracující na převratných změnách ve výzkumu DNA či na americkou zpěvačku Beyoncé, která byla letos nominována na celkem devět cen Grammy.

Časopis uděluje ocenění od roku 1927 a letos šlo již o jeho devadesátý ročník. Loni si Time jako osobnost roku vybral německou kancléřku Angelu Merkelovou. Redakce tak ocenila její roli morální vůdkyně či její vstřícný přístup k uprchlíkům.