Vojsko v úterý obsadilo nemocnici ve čtvrti Vahda na jihovýchodě Mosulu. Dnes ráno tam bylo vidět konvoje iráckých speciálních jednotek a obrněné divize.

Ze zprávy AP není rozsah ztrát jasný. Americký plukovník John Dorrian protiofenzívu IS označil za "reakci nepřítele na nový postup vojska".

Boje o Mosul začaly v říjnu a IS klade vojákům i jejich spojencům odpor od počátku. Nasadil do bojů sebevrahy i odstřelovače a používá miny a civilisty jako živé štíty.

Irácká armáda o ztrátách ve svých řadách neinformuje. OSN nedávno odhadla, že v bojích Mosul v listopadu padlo téměř 2000 členů iráckých ozbrojených sil. Irácká armáda na zveřejnění této informace prudce reagovala, takže OSN později oznámila, že další zprávy o iráckých ztrátách zveřejňovat nebude.

Irák do boje o Mosul vyslal desítky tisíc vojáků, policistů, kurdských pešmergů a šíitských milicionářů. Podporu jim poskytuje mezinárodní letecká koalice. Odhaduje se, že z původních asi 5000 obránců zůstalo nyní 3000 bojovníků, kteří jsou ale dobře vycvičeni a připraveni se bránit.