Vybavení, které by podle mírových dohod z Minsku vůbec na místě být nemělo, podle Stoltenberga každý den způsobí stovky výbuchů. "Ozbrojenci těšící se ruské podpoře nadále omezují volný pohyb pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), v některých případech se sami pozorovatelé stali cílem útoku," řekl Stoltenberg. OBSE podle něj nyní dokáže sledovat jen 13 procent těžkých zbraní, které u ní byly registrovány.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tento týden v Kyjevě uvedl, že za bojů se separatisty na Donbasu už přišlo o život přes 2500 ukrajinských vojáků a 7500 civilistů.

Rusko má podle NATO speciální odpovědnost za ukončení konfliktu, který je podle aliance možné vyřešit jen diplomatickými prostředky. Proto je škoda, že nedávné rozhovory v takzvaném "normandském formátu", tedy za účasti Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, skončily bezvýsledně, míní Stoltenberg.

Mezinárodní společenství podle názoru NATO musí udržet tlak na Rusko. "Zvláště dokud bezpečnostní situace na východní Ukrajině zůstává takto vážná, je potřeba, aby dál existovaly hospodářské sankce," uvedl Stoltenberg.

Evropská unie by měla o prodloužení sankcí vůči Rusku, které především omezují přístup jeho bank a velkých firem k financím, rozhodnout ještě do svého prosincového summitu.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po dnešní diskusi novinářům řekl, že dnes NATO opět dalo jasně najevo svou trvající podporu Kyjevu. "Je ale pravda, že v debatě se ozývala slova, která zdůrazňovala, že významné je také to, aby Ukrajina byla schopna postupovat v reformách," podotkl Zaorálek a připomněl otázky, jako je kvalita soudního systému země či boj s korupcí.

Na úterní večeři se se svými kolegy v NATO loučil americký ministr zahraničí John Kerry, naposledy byl zřejmě přítomen i jeho německý kolega, pravděpodobný budoucí prezident země, Frank-Walter Steinmeier. Kerry podle Zaorálka zopakoval, že pozice USA vůči Rusku a Evropě se nemění. "Nedá se očekávat žádná zásadní změna ani od budoucí administrativy," řekl český ministr. Strategie, kterou NATO přijalo vůči Rusku ve Varšavě, tedy budování vlastních obranných schopností i vytváření prostoru pro dialog s Ruskem, je pokládána za správnou. Diskuse tak podle českého ministra byla "naplněna určitým duchem sebedůvěry".