Případ únosu exprezidentova syna, ze kterého byla v době vládnutí autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara podezřelá slovenská tajná služba SIS, patří ke stinným stránkách novodobé historie Slovenska. Kontroverzní amnestie vydal v roce 1998 Mečiar, který tehdy vykonával i některé pravomoci hlavy státu.

"Amnestie tvoří hráz, která brání průchodu spravedlnosti. Dokud nebudou zrušeny amnestie Vladimíra Mečiara, nelze u nás hovořit o právním státě," řekl během parlamentní rozpravy opoziční poslanec Ján Budaj. Ten byl na Slovensku během takzvané sametové revoluce v roce 1989 jedním z organizátorů protikomunistických demonstrací.

Zmiňovanou deklaraci, kterou někteří opoziční poslanci označili jen za prázdné gesto, podpořili při hlasování kromě koaličních poslanců také zákonodárci krajně pravicové strany LSNS a tři nezařazení poslanci.

I díky podpoře poslanců koaliční strany Most-Híd sněmovna hlasy 78 ze 142 přítomných zákonodárců posunula k dalšímu jednání návrh na zrušení Mečiarových amnestií. Na schválení této předlohy při závěrečném hlasování, což se očekává na příští schůzi sněmovny, by ale byl nutný souhlas alespoň 90 z celkového počtu 150 poslanců slovenského parlamentu.

Proti zrušení amnestií dlouhodobě vystupují vládní sociální demokraté premiéra Roberta Fica, který označil amnestie sice za nemorální, ale zároveň za nezrušitelné. Fico už dříve řekl, že jeho strana Směr-sociální demokracie (Směer-SD) je pro morální odsouzení amnestií. S projednáním návrhu ústavního zákona o zrušení amnestií ve druhém čtení nesouhlasili ani poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS). Směr-SD a SNS mají dostatek hlasů na to, aby schválení předlohy při závěrečném hlasování zablokovaly.

Slovenský parlament již v minulosti odmítl několik návrhů na zrušení Mečiarových amnestií. Nynější předlohu ohledně anulace amnestií předložila část poslanců poté, co exprezident Kováč v říjnu ve věku 86 let zemřel.

K nápravě amnestií již dříve vybídl poslance slovenského parlamentu prezident Andrej Kiska.

Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla SIS podle řady názorů tehdejšího prezidenta zdiskreditovat, protože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl totiž v té době v zahraničí vydán zatykač, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko.