Radnice v uplynulých měsících opakovaně upozornila na potíže s dopravou v souvislosti s loňským otevřením Blanky. Situaci následně zkomplikovalo červencové uzavření Korunovační ulice, která spojuje Dejvice s Prahou 7.

"Jde o ulici, po které může denně projet 15.000 až 20.000 vozidel. Otevření vítáme jako ten nejlepší vánoční dárek," uvedl starosta. Zda opravená Korunovační ulice skutečně pomůže dopravě ve Svatovítské ulici a v ulici Jugoslávských partyzánů, se podle starosty ukáže zhruba do dvou měsíců. "Pevně doufám, že se tak stane. V opačném případě budeme muset zopakovat žádost o uzavření výjezdu z Blanky," doplnil.

Vedení hlavního města v září na výzvu Prahy 6 oznámilo, že možnost dočasně uzavřít Blanku v době dopravní špičky zvažuje. Podle Koláře k němu ale zároveň nikdy nepřistoupilo. "Zatím jsme slyšeli jen samé výmluvy," doplnil. Magistrát ovšem podle něho v uplynulých měsících vyslyšel žádosti radnice a zavedl několik opatření, které provozu kolem Vítězného náměstí pomohly. Podle starosty jde mimo jiné o regulaci dopravy takzvanými světelnými závorami, možnost jízdy autobusů po tramvajových kolejích ve Svatovítské ulici nebo zrušení prioritních autobusových pruhů v ulici Milady Horákové. Dokud ale nebude dokončen vnější okruh Prahy, obchvat Vítězného náměstí a také břevnovská radiála, která uleví Patočkově ulici, dopravní zátěže se Praha 6 nezbaví, tvrdí Kolář.

Dělníci v uplynulých měsících opravili povrchy Korunovační ulice. Součástí kompletní rekonstrukce byla i demolice a stavba nového mostu nad železniční tratí. Původní most byl v havarijním stavu. V sobotu se ulice otevře pro auta, dokončovací práce budou pokračovat do 20. prosince. "Tím ale práce nekončí. Některá dopravní opatření, která se realizovala v průběhu rekonstrukce, se osvědčila a nyní prověříme za normálního provozu jejich smysluplnost," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Jana Kolomazníková mal