"Na nás se pan Forejt neobrátil s tím, že by nás informoval o tom, že končí na Pražském hradě... Zabýval bych se tím až tehdy, pokud by se na nás skutečně obrátil a chtěl u nás pracovat," řekl v Bruselu českým novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pro Forejta by pak na ministerstvu platila stejná pravidla jako pro další zaměstnance. "Na tom není nic, co by mělo někoho překvapit," poznamenal ministr.

"Mohu potvrdit, že pan Forejt je veden v evidenci zaměstnanců ministerstva zahraničních věcí. Momentálně je na neplaceném služebním volnu. V resortu má asistentskou pozici. Pokud o to požádá, má nárok na odpovídající pozici," uvedla mluvčí. Podle dostupných informací Forejt nedokončil vysokou školu, ovládá němčinu, angličtinu, francouzštinu, ruštinu a učí se italštinu. V protokolu prezidentské kanceláře byl zaměstnán od roku 2002, od roku 2004 odbor řídil.

Forejt se stal formálně zaměstnancem Černínského paláce kvůli budoucí kariéře v diplomatických službách. Už za éry prezidenta Václava Klause vláda schválila hradního ceremoniáře na funkci velvyslance ve Vatikánu. Zeman však po svém zvolení do čela státu uvedl, že Forejt bude ve funkci pokračovat. "Pan Forejt byl schválen už minulou vládou do funkce velvyslance ve Vatikánu a já věřím, že po skončení mého funkčního období tam nastoupí. Do té doby si on i já přejeme zůstat ve vzájemné spolupráci v takových funkcích, v jakých jsme," řekl Zeman ČTK před dvěma lety.

Loni v dubnu při audienci u papeže Františka ve Vatikánu Zeman Forejta představil jako budoucího velvyslance. Řada diplomatů včetně ministra Zaorálka Zemana za toto vyjádření kritizovala, bývalý velvyslanec ve Vatikánu Pavel Jajtner je označil za nátlak na Svatý stolec. Je totiž nepsaným pravidlem, že jména velvyslanců se veřejně oznamují či komentují až ve chvíli, kdy je schválí druhá strana.

Po několikadenních spekulacích o Forejtově konci dnes Hrad oznámil, že Forejt se z osobních a zdravotních důvodů vzdal své funkce a požádal o rozvázání pracovního poměru.