Tři piloti byli ve skupině, která několik hodin po pokusu o puč uprchla v helikoptéře a v severním Řecku zažádala o politický azyl. Stejný soud už v pondělí rozhodl, že jiná trojice vojáků vydána být nemůže, neboť by jí nebyl zajištěn spravedlivý soud a byla by ve vážném ohrožení života.

Turecko vojáky obviňuje z účasti na červencových událostech a nazývá je zrádci. Vojáci obvinění odmítli.

Soud dnes rozhodl, že trojice pilotů se může ve své vlasti zodpovídat ze tří z celkem čtyř trestných činů, z nichž jsou obviněni, nikoliv však z pokusu o zabití prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Ve skupině vojáků, kteří doletěli do přístavu Alexandrupoli na palubě armádního vrtulníku, byli dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři. Uprchlíci jsou nyní drženi na policejním komisařství v bývalé olympijské vesnici nedaleko metropole Atén.

Po nezdařeném převratu, o kterém si mnozí kritici prezidenta myslí, že jej zosnoval on sám, uprchlo zejména do Evropy mnoho tureckých vojáků žádajících o azyl. V Turecku dál pokračují rozsáhlé čistky, které se dotkly prakticky všech státních institucí i mnoha soukromých společností.