Zatýkání policie provedla na její pokyn. Zadržení jsou podle oficiálního sdělení obviněni ze spáchání zločinů proti lidskosti během rozsáhlého a systematicky vedeného útoku srbské armády, policie a polovojenských sil v oblasti města Prijedor.

"Má se za to, že tato skupina nezákonně zadržela 120 mužů, včetně 15 chlapců, ve vesnici Miska Glava a odvedla je do nedalekého kulturního střediska a stadionu, kde byli po tři dny mučeni," uvádí se v prohlášení zveřejněném prokuraturou.

Na těchto místech bylo zavražděno 15 z nich, zatímco zbytek byl převezen do obce Ljubija a tam zastřelen. "Jen několik obětí přežilo toto zabíjení a jejich svědectví jsou klíčová pro odhalení těchto zvěrstev," dodává se v prohlášení.

Těla většiny obětí byla exhumována ze dvou masových hrobů v oblasti Prijedoru již brzy po skončení války. Ostatky dalších zavražděných byly objeveny teprve až letos.

Oblast Prijedoru byla baštou srbských ultranacionalistických sil, které tam povraždily tisíce Muslimů a katolických Chorvatů a desítky tisíc dalších z tohoto regionu vyhnaly. Řadu lidí zabily buď doma, nebo v zajateckých táborech.

Za krutosti spáchané na Prijedorsku odsoudil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) 17 bosenských Srbů, včetně válečného politického vůdce Republiky srbské (RS) Radovana Karadžiče.