Nyní jednotlivé katedry školy spadají nikoli pod fakulty, ale pod specializované ústavy.

Vochozka řekl, že škola na procesu potřebném pro změnu statusu pracuje delší dobu. "V tuto chvíli je určitý zlomový bod v tom, že na dnešním jednání akademického senátu byl ten bod schválen a může být předložen k akreditaci ministerstvu školství," řekl rektor. VŠTE by se tak stala první univerzitou technického typu v Jihočeském kraji. Kromě toho v regionu působí i Jihočeská univerzita, ta se zaměřuje hlavně na společenské vědy.

Podle Vochozky VŠTE v českém prostředí nezmění název. Ale v cizím jazyce se změní v univerzitu - například v angličtině se bude jmenovat Univerzity of Technology and Business.

Kromě doktorského programu bude VŠTE usilovat o přiznání habilitačních práv a práv k řízení ke jmenování profesorů. "To znamená, že budeme schopni vychovávat své budoucí akademické pracovníky a budeme konkurenceschopní na trhu vysokoškolského vzdělávání," řekl rektor.

V nejbližší době by se měl ústav podnikové strategie změnit na fakultu a ústav technicko-technologický také na fakultu. Na VŠTE nyní existuje ještě ústav znalectví a oceňování, který bude zatím pokračovat ve stejném režimu. Vochozka neví, zda v nejbližší době vznikne i další fakulta. "Určitě budeme usilovat o to, abychom dále rozvíjeli technické obory. Abychom obstáli v konkurenci a mohli jít do hloubky, tak se samozřejmě nabízí, že může jednoho dne vzniknout fakulta strojní, fakulta stavební a fakulta logistiky. Nicméně to je výhled mnoha a mnoha let," uvedl.

VŠTE, která vznikla v roce 2006, patří do sítě veřejných vysokých škol. Studenti na ní mohou navštěvovat šest bakalářských oborů: tříleté nebo čtyřleté strojírenství, technologie dopravy a přepravy, konstrukce staveb, ekonomika podniku a stavební management, studovat mohou i dva magisterské obory logistické technologie a konstrukce staveb. Nyní VŠTE navštěvuje přibližně 4500 studentů.