"Zbylo několik málo neshod nebo kontroverzí, ale většina se nám odsouhlasila, takže předpokládám, že bude poměrně velká koaliční shoda na finálním znění (rozpočtu)," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek k rannímu jednání koalice. Předpokládá, že mezi schválenými návrhy bude poskytnutí dodatečných 100 milionů korun pro vysokoškolské pedagogy.

Poslanec ANO Jan Volný uvedl, že se koaliční strany dohodly na podpoře 12 pozměňovacích návrhů. Kromě více peněz pro vysokoškolské učitele to je 200 milionů korun na mzdy a podporu pro sociální pracovníky a sociální organizace, které působí v regionech. Koaliční strany se shodly i na podpoře uvolnění 100 milionů korun na opravu památek.

Poslanec ČSSD Václav Votava řekl, že na podpoře dalších pozměňovacích návrhů se koalice může dohodnout ve středu. Vyjádřil přesvědčení, že rozpočet jako celek Sněmovna schválí, je podle něj sociálně spravedlivý.

"Rozpočet nepodpoříme, protože má zbytečně vysoký deficit a neodpovídá stavu české ekonomiky. Není o investicích, ale je o provozních nákladech," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Strana navrhuje změnit určení části peněz. Podle ní by mělo jít 30 miliard korun na snížení státního dluhu, devět miliard korun pro zajištění výzbroje a výstroje armády a miliarda na boj proti kybernetické kriminalitě. ODS chce podpořit i návrhy jiných stran na zvýšení platů zaměstnanců v sociálních službách.

TOP 09 odmítá dát 227 milionů korun na nové zaměstnance ministerstva práce a místo toho chce tyto peníze použít pro platy pracovníků v sociálních službách. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová také navrhla snížit cestovní výdaje kanceláře prezidenta republiky o 945.000 korun nebo o 1,5 milionu korun. Peníze chce místo toho použít na protidrogovou prevenci. Omezení cestovních výdajů navrhuje TOP 09 jako výraz nesouhlasu s politikou prezidenta Miloše Zemana. Adamová dodala, že návrh nesouvisí s dnešní rezignací Jindřicha Forejta na místo šéfa hradního protokolu.

Poslanci KSČM rozpočet jako celek nepodpoří. Stejný postoj má Úsvit. "Česká ekonomika roste od roku 2014. Loni zaznamenala růst dokonce 4,5 procenta a příští rok se plánuje 2,4 procenta. Opravdu už si nelze představit lepší hospodářské podmínky pro vyrovnání státního hospodaření," řekl místopředseda poslaneckého klubu Martin Lank.