Steinová požádala o přepočítávání hlasů ve třech amerických státech Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu, kde těsně vyhrál Trump před demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. Pro zvrácení celostátního výsledku voleb by ale muselo přepočítávání ukázat, že ve všech třech těchto státech vyhrála Clintonová. Steinová tvrdí, že hlasování mohlo být zmanipulované.

"Žadatelé jsou řadoví občané, kteří disponují běžnými finančními prostředky. Nemohou si dovolit složit kauci ve výši jednoho milionu dolarů, jak požaduje do pondělních 17:00 místního času soud," uvedl právní zástupce Steinové a jejích stoupenců v soudních záznamech. "Je to zvláštní, že musíme překonávat takové byrokratické překážky a shromažďovat miliony dolarů, abychom mohli věřit volebním výsledkům," napsala na twitteru Steinová, které se zatím podařilo na příslušné kauce shromáždit celkem šest milionů dolarů.

Podle právního zástupce se ukázalo, že státní soudní systém je špatně vybaven k řešení tohoto problému. "Musíme proto požádat o rozhodnutí federální soud," uvedl Jonathan Abady. Odvolání bude podle něj podáno v pondělí.

Ve zmíněných třech státech Trump těsně porazil svou demokratickou soupeřku Clintonovou, což pro něj znamenalo zisk takzvaných volitelů z Michiganu, Pensylvánie i Wisconsinu. V rámci celých USA se republikánskému kandidátovi podařilo shromáždit 306 z 538 volitelů, tedy dostatečnou většinu pro to, aby mohl usednout do prezidentského křesla. Sbor volitelů, jehož hlasování kopíruje výsledky listopadových prezidentských voleb v jednotlivých amerických státech, potvrdí nového prezidenta 19. prosince.

Zvrat ve výsledku po přepočtech se neočekává. Pokud by ale revize přece jen ukázala, že ve skutečnosti ve všech třech státech vyhrála Clintonová, přišel by Trump o 46 volitelů a do Bílého domu by se tak dostala demokratická kandidátka. Steinová ve volbách neuspěla: celostátně má méně než jedno procento hlasů.