Na dorovnání 1,5 miliardy velkého schodku v rozpočtu pro příští rok si Brno nebude muset půjčovat a pokryje ho z vlastních peněz díky vyšším daňovým příjmům, nevyčerpaným penězům z letošního roku a také penězům z fondů.

Podle Vokřála se meziročně plánuje nárůst daňových příjmů zhruba o půl miliardy korun, na druhé straně se zvýší o 230 milionů korun transfery městským částem. Z toho bude kolem 65 milionů na činnost a 165 milionů na rekonstrukce školských zařízení. "V minulosti se na opravy škol dávalo 20 až 40 milionů, příští rok dáme mnohem více. Městské části přitom vyjádřily potřebu na opravy školských zařízení kolem půl miliardy korun," řekl.

Podle primátora je důležité, že město bude nadále snižovat dluh. Na konci loňského roku byl dluh 4,9 miliardy korun. Město ho letos sníží o 300 milionů na 4,6 miliardy korun a o dalších 310 milionů v příštím roce, doplnil Vokřál. Kromě toho Brno nezapojilo do rozpočtu 650 milionů korun, které převedlo do Fondu rezerv a rozvoje k budoucímu využití na strategické investiční akce, jako je například stavba Janáčkova kulturního centra nebo fotbalového stadionu za Lužánkami. Vokřál uvedl, že by chtěl tuto rezervu zvýšit zhruba o dalších 500 milionů korun. Na tyto peníze nebude město sahat do doby, než budou potřeba na financování velkých investičních akcí.

V návrhu rozpočtu kapitálových výdajů je zahrnuto 13 strategických investičních akcí s rozpočtem na rok 2017 ve výši přes 238 milionů korun. Některé z nich se začnou připravovat, některé začnou a potrvají delší dobu. Jsou tam například projekty na prodloužení tramvajové trati na Kamechy, na univerzitní kampus nebo brněnský velký městský okruh, ale i rekonstrukce Janáčkova divadla a výstavba atletické haly.

Mezi významné investice zhruba za 200 milionů Kč bude patřit rekonstrukce koupaliště Riviéra. Město plánuje i za 150 milionů rekonstrukci polikliniky na Lesné a opravy ulic nebo vybudování tělocvičny v Žabovřeskách. Kromě toho dá peníze na přípravu projektů na výstavbu Janáčkova kulturního centra nebo fotbalového stadionu, které jsou v plánu v příštích letech.