"S tím se počítá. Evropské dědictví je širší, než jsou hranice EU," komentoval to před novináři český ministr kultury Daniel Herman. Od označení přespříštího roku za Rok kulturního dědictví má český ministr za důležité připomenutí toho, z čeho Evropa vyrůstá. "Kulturní dědictví je to, co Evropu utváří. Toto vědomí roste a proto tady je snaha podtrhnout význam jednak té rozmanitosti a také určité jednoty v té rozmanitosti," řekl.

Podle jeho slovenského kolegy Maďariče by mělo být podobné uvědomění připomínáno nejen dovnitř unie, ale také v třetích zemích. Tam by podle Hermana mohlo pomáhat "odstraňovat obavu z neznáma". Připomínat kulturní dědictví je potřeba také v krizových zónách, kde "doslova mizí před očima," podotkl Maďarič.

Europarlament by podle něj měl projednávat návrh na to, aby Rok kulturního dědictví získal určité samostatné finanční prostředky. Evropská komise samostatné financování nenavrhovala, doporučuje peníze najít ve stávajících programech.

Herman doplnil, že rok 2018 by mohl být využit také k připomínce konce první světové války a vzniku Československa. "Ale není to jen otázka vzniku Československa. Je to výročí vzniku řady dalších evropských zemí," připomněl ministr.